Jana Plichtová 73 let


Výrazná slovenská herečka a později psycholožka Jana Plichtová se narodila do rodiny filmového režiséra Dimitrije Plichty a díky tomu už od dětství poznávala filmové prostředí. Její dospělou filmovou kariéru nastartovala až spolupráce se slovenským režisérem Jurajem Herzem, který si ji vybral na základě fotografií do hlavní role svého televizního přepisu Maupassantovy povídky „Muška“.

Od Herze dostala Plichtová ještě příležitost ke ztvárnění role znásilněné služky v dramatu Petrolejové lampy. Role to byla malá, ale velmi výrazná a Herz opět vzpomínal, jak musel mladou dívku k souhlasu se ztvárněním přemluvit. Plichtová se pak objevovala už takřka jen ve vedlejších rolích, výjimkou je maďarský film Zrcadlové obrazy, za nějž obdržela cenu za ztvárnění hlavní ženské role na filmovém festivalu v Novém Dillí.

Výrazná role Plichtovou čekala ještě ve filmu Den idiotů (1981) německého queer režiséra Wernera Schroetera, který byl natočen podle scénáře emigrantky Dany Horákové v německé produkci v Československu s českými a slovenskými herci a českým kameramanem, a byl nominován na Zlatou Palmu v Cannes. Plichtová zde vedle Dany Medřické sehrála velmi autenticky chovanku ženského ústavu pro choromyslné, zraněnou ztrátou svého dítěte.

Jana Plichtová po roce 1993 ukončila svou hereckou kariéru a stala se profesorkou psychologie na Komenského univerzitě v Bratislavě.


10.6.1950
Brno, Československo
Jana Plichtová csfd

Šípková RůženkaBiela voči obloheIná láskaSlané bonbónyNeobzeraj sa a bežNávrat Jána PetruO sláve a tráveUž se nebojímMiesto pre dvoch osamelých cyklistovMuž nie je žiadúciVeľké šťastieDen idiotůObyčajné rozmeryStarý včelárZimný semesterMore v kvapke vodyZáhrada plná plienokHordubalJako listy jednoho stromuSesternica BetaSpolužiakTri šťastné čerešneParta hicZrcadlové obrazyChléb a cigaretaPrípad z Amagerskej lúkyTajný agentVýběrové příbuzenstvoDesatinka cituPetrolejové lampySladké hry minulého létaŽivot bez koncaStraty a nálezyZlatá šedesátáOtvírání studánekZlaté časyOkna vesmíru dokořán


Aktualizace osobnostního profilu Jana Plichtová: 17.3. 2024 16:49