Lon Chaney (1883 - 1930)


Lon Chaney (vlastním jménem Leonidas Frank Chaney) se narodil 1. dubna 1883 ve státě Colorado v USA. Byl synem hluchoněmých rodičů Franka a Emmy Chaneyových a proto se v dětství naučil komunikovat prostřednictvím pantomimy, rukou a výrazu v obličeji. Už v ranném věku se u něho projevovala touha bavit ostatní a jelikož měl tři sourozence, často je bavil svými pantomimickými výstupy a scénkami, které sám vymýšlel.

V těchto těžkých dobách se rozhodne opustit divadelní prkna a přejít do světa filmu. Zakrátko odjíždí do Holywoodu a začíná natáčet své první tehdy ještě němé snímky. Zlom v jeho kariéře nastává, když v roce 1923 bravurně ztvární postavu Quasimoda v klasickém snímku ZVONÍK OD MATKY BOŽÍ (HUNCHBACK OF NOTRE DAME).V tomto snímku Chaney poprvé skutečně zazáří a začnou se mu hrnout nabídky na další role. Na svůj absolutní triumf si však počkal až do roku 1925, kdy se hollywoodský režisér Rupert Julian rozhodl převést na filmové plátno klasický gotický román Gastona Lerouxe - FANTOM OPERY (PHANTOM OF THE OPERA). V tomto snímku Chaney zúročí všechny své dosavadní zkušenosti a postava tajemného fantoma se stává jeho životní rolí.

Díky roli fantoma se Chaney stává hereckou hvězdou Holywoodu. Během dalších let ztvární celou řadu rolí převážně v hororových snímcích a upevňuje tak svou pozici hororového krále stříbrného plátna. Snímek PEKELNÁ TROJKA (UNHOLY THREE) je Chaneyho prvním zvukovým filmem a zároveň jeho celkově posledním snímkem, jelikož v těch dobách se začíná potýkat s rakovinou hrtanu, které 26. srpna 1930 v Holywoodu nakonec podlehne.


1.4.1883
Colorado Springs, Colorado, USA
26.8.1930
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Lon Chaney csfd

Skeleton Farm's Halloween HorrorshowLondon After MidnightYesterday and TodayHollywood StoryThe Unholy Three2329Siamský tygrKwangoSměj se paňácoV rukou policieWhile the City SleepsAlonzo, muž bez rukouMockeryMr. WuPříšerné stínySingapurská příšeraTell It to the MarinesThe BlackbirdFantom operyHříšná ženaThe MonsterThe Unholy ThreeTen, jehož políčkujíThe Next CornerAll the Brothers Were ValiantThe ShockWhile Paris SleepsZvoník u Matky BožíA Blind BargainFlesh and BloodOliver TwistQuincy Adams SawyerShadowsThe TrapBits of LifeFor Those We LoveThe Ace of HeartsVoices of the CityDaredevil JackNomads of the NorthPalčivá otázkaPoločlověkThe Gift SupremeTreasure IslandFalse Faces, TheMan's Country, AThe Miracle ManThe Wicked DarlingVictoryVykoupeníWhen Bearcat Went DryA Broadway ScandalBroadway LoveDanger, Go SlowFast CompanyGrand Passion, TheRiddle GawneThat Devil, BateeseThe Kaiser, the Beast of BerlinThe Talk of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Lon Chaney: 3.3. 2024 11:18