Ruth Gordon (1896 - 1985)


Kromě herectví se věnovala psaní, je autorkou řady známých divadelních her, filmových scénářů a knih. Byla jedináčkem, otec byl tovární mistr a bývalý lodní kapitán. Ještě před maturitou na massachusettské Quincy High School si napsala několika oblíbeným herečkám o fotografii s autogramem a osobní odpověď Hazel Dawnové byla údajně jedním z důvodů proč se rozhodla věnovat herectví. Její otec byl v tomto směru sice skeptický, přesto ji v roce 1914 zapsal v New Yorku na Akademii dramatických umění. Kariéru začínala v reklamě na "Mellinovy potraviny". V roce 1915 se poprvé objevila ve filmu, jako komparzistka. Ve tomtéž roce debutovala na Broadwayi ve hře o Petru Panovi. V prosinci 1918 se provdala za herce Gregoryho Kellyho, který ale v roce 1927, v šestatřiceti letech, umírá na srdeční chorobu.

V prosinci 1942 se podruhé vdala, vzala si o šestnáct let mladšího scénáristu Garsona Kanina, se kterým spolupracovala na scénářích ke komediím Katharine Hepburnové a Spencera Tracyho ADAMOVO ŽEBRO (1949) a PAT A MIKE (1952), které režíroval George Cukor. Scénáristé byli blízkými přáteli obou herců a do filmu také promítli kus svého vlastního vztahu. Za oba scénáře, stejně jako za scénář k filmu-noir DVOJÍ ŽIVOT (1947) byli nominováni na Oskara. V roce 1953 se dočkala zfilmování její vlastní autobiografická hra "Years Ago": HEREČKA (The Actress, 1953). Dívku z Quincy, která přesvědčí svého otce (Spencer Tracy), aby mohla odjet do New Yorku a stát se herečkou zde ztvárnila Jean Simmonsová.

V roce 1956 se Gordonová dočkala nominace na divadelní cenu Tony za výkon v roli Dolly Leviové ve Wilderově hře "Dohazovačka", ve které se mj. předvedla také v Londýně a Berlíně (hra se později stala předlohou ke slavnému filmovému muzikálu HELLO, DOLLY!). Po více než dvaceti letech se vrátila před kamery a v roce 1966 byla poprvé nominována na Oskara v herecké kategorii a získala Zlatý glóbus pro "nejlepší herečku ve vedlejší roli" za hudební drama JAKÁ JE DAISY CLOVEROVÁ (1965). O tři roky později získala ve stejné kategorii nejen svůj druhý Zlatý glóbus, ale už i Cenu Akademie. Bylo to za roli Minnie Castevetové ve slavné adaptaci Levinova hororu ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO (1968). Nominována byla také za roli v HAROLD A MAUDE (1971).

V následujících letech se objevovala ve filmech i televizních produkcích, např. v seriálu "Columbo" (1977). Za roli v sitkomu "Taxi" (1978) obdržela Cenu Emmy. Na Broadwayi se naposledy objevila v roce 1976 v titulní roli hry G.B.Shawa "Živnost paní Warrenové". Malou roli matky Orvilla Boggse měla v akčních komediích s Clintem Eastwoodem NIKDY NEPROHRÁT (1978) a VŽDYCKY ZVÍTĚZIT (1980). V 70. letech Gordonová vydala tři svazky pamětí. Byla blízkou přítelkyní herce Buda Corta a velkou oblíbenkyní Natalie Woodové jejíž prvorozené dceři šla za kmotru. V roce 1983 obdržela ocenění "Women in Film Crystal Award", určené ženám, které svými výjimečnými pracovními úspěchy pomohly zvýraznit roli žen v zábavním průmyslu. Je po ní pojmenováno malé divadlo v massachusettském Westboro a amfiteátr v Quincy.


30.10.1896
Wollaston, Massachusetts, USA
28.8.1985
Edgartown, Massachusetts, USA
Ruth Gordon csfd

Problémy se špiónyDelta PiMaxieOdysea rockových mimozemšťanůDon't Go to SleepJimmy the KidHardhat and LegsMoje tělesná strážVždycky zvítězitBoardwalkScavenger HuntThat's LifeDokonalí gentlemaniNikdy neprohrátPrince of Central Park, TheRosemary má děťátko 2Slavné jméno HoudiniVelký autobusIsn't It Shocking?Harold a MaudeWhere's Poppa?Co se vlastně stalo tetě Alici?Rosemary má děťátkoBlithe SpiritProkristapánaJaká je Daisy CloverováHranice temnotyKonvoj do MurmanskaŽena dvou tváříAbe Lincoln in IllinoisDr. Ehrlich's Magic BulletThe Whirl of LifeNewhartTaxiColumboKojakPatti Smith, la poésie du punkWoody AllenImaginary Witness: Hollywood and the HolocaustSex at 24 Frames Per SecondTen kluk bude točitTen-Year Lunch: The Wit and Legend of the Algonquin Round TableNatalie - A Tribute to a Very Special LadyInformation Please No. 8Information Please No. 2Manželský životAdamovo žebroDvojí životNight of 100 StarsThe 41st Annual Academy AwardsThe David Frost ShowThe 38th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Ruth Gordon: 30.10. 2023 20:14