Aldo Giuffrè (1924 - 2010)


Aldo Giuffré se narodil 10. dubna 1924 v Neapoli. Aldo byl italský herec a dramatik, ale také dublér, režisér a spisovatel. Napsal čtyři romány fakt, tři z nich vydalo nakladatelství Neapole Guide. Nejvíce známý, je však pro svou uměleckou spolupráci se svým bratrem Carlem Giuffré. V mladistvém věku nastoupil Aldo Giuffré do rádia, kde byl zaměstnán v centrální budově v Neapoli a byl to on, kdo oznámil přes mikrofony, 25. dubna 1945, konec války. Rádiu zůstal věrný i po zbytek kariéry a vystupoval v mnoha rozhlasových hrách.

Prvním filmovým počinem bylo drama ASSUNTA SPINA (1948). Roku 1950 hrál ve filmu Eduarda De Filippa NAPOLI MILIONARIA, kde se poprvé v malé roli objevil i jeho bratr Carlo. Film vznikl podle stejnojmenné divadelní hry a ta zase byla debutem Alda na divadelních prknech v roce 1947. Stejně jako později pro Carla, byl Eduardo De Filippo pro Alda velkým učitelem, ale v případě Alda ne jediným. Důležití na jeho cestě byli také Giorgio Strehler a Cesco Baseggio. Hrál, ve známých filmech jako VČERA, DNES A ZÍTRA (1963) či HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (1963), jehož role alkoholického kapitána Clintona je asi jeho nejznámější. Bezpočet filmů natočil s Totó (komedie sedmdesátých let). Jeho poslední filmovou rolí byl profesor ve snímku LA REPUBBLICA DI SAN GENNARO (2003).

Během své dlouhé šedesátileté kariéry, získal  Aldo Giuffré nespočet ocenění v oblasti divadla, filmu a televize, včetně dvojitého ocenění „Simpatia" (1974 a 1984). Jako Cocó se představil v komedii MIA MANDA PICONE (1984) a za tuto roli byl nominován, jako nejlepší herec ve vedlejší roli, na David di Donatello Awards. Tuto cenu obdržel ve stejném roce jeho bratr Carlo za film SON CONTENTO (1983).

Od roku 1960 byl Aldo Giuffré hodně aktivní na televizní obrazovce. V červnu roku 1979 prodělal operaci levé hlasivky, čímž ztratil svou velkou hlasovou devízu, ale to mu v následném herectví nezabránilo.


10.4.1924
Napoli, Itálie
26.6.2010
Řím, Lazio, Itálie
Aldo Giuffrè csfd

SuherioLa repubblica di San GennaroIl morso del serpenteMortacciScugnizziMi manda PiconePer favore, occupati di AmeliaCarceratoCiao marzianoZappatoreTre sotto il lenzuoloAch, Serafino!Adolescente, L'La prima notte di nozzeColpo in cannaÚctyhodní lidéProstituzioneSex v hlavěTestimone deve tacere, IlBrigadiere Pasquale Zagaria ama la mamma e la polizia, IlFurto di sera bel colpo si speraGli eroiPasqualino Cammarata... capitano di fregataEttore lo fustoLa violenza: Quinto potereKdyž ženy hrají ding dongNo desearás la mujer del vecinoCon quale amore, con quanto amoreQuando le donne avevano la codaSnaž se mě pochopitCerto, certissimo, anzi... probabileScacco alla reginaPiù bella coppia del mondo, LaDiamanti che nessuno voleva rubare, IQuesti fantasmiHodný, zlý a ošklivýLes CombinardsLatinský milovníkLetti sbagliatiMade in ItalySpiaggia liberaDue mafiosi nel Far WestL'idea fissaMarziani hanno dodici mani, ITotò proti černému korzároviHéraklés a SamsonI cuori infrantiNejkratší denVčera, dnes a zítraAccroche toi y'a du ventI due della legione stranieraOperazione VegaČtyři neapolské dnyAccroche-toi, y'a du ventIl Re di PoggiorealeIl carabiniere a cavalloLa trinceaNejlepší nepřítelJuke box urli d'amorePiaceri del sabato notte, I


Aktualizace osobnostního profilu Aldo Giuffrè: 20.3. 2024 20:33