Sharon Tate (1943 - 1969)


„Moje definice lásky je být naplněný. Kompletní. Krása je něco, co vidíte. Láska je to, co cítíte.“

Na počátku její filmové kariéry bylo několik miniaturních roliček v italských filmech a následně podobné role v amerických reklamách a hollywoodských seriálech jako MISTER ED , BEVERLY HILLBILLIES a MAN FROM U.N.C.L.E. Její agent Martin Ransohoff z ní chtěl udělat hvězdu a jejich snaha vyvrcholila mysteriozním hororem EYE OF THE DEVIL (1966). Během natáčení tohoto filmu byl zároveň natočen dokument "All Eyes on Sharon Tate". V té době prožívala románek s kadeřníkem hollywoodských hvězd Jayem Sebringem, s nímž se i zasnoubila, ale vše se změnilo v okamžiku, kdy se v Londýně na castingu na film PLES UPÍRŮ (1967) seznámila s režisérem Romanem Polanským. Polanskému se podle jeho slov na první pohled nelíbila, ale roli krásné Sáry ve snímku nakonec dostala. Stejně jako jejich postavy se i Roman a Sharon do sebe během natáčení zamilovali a 20. ledna 1968 se v Londýně vzali. Sharon mezitím natočila snímek DON’T MAKE WAVES (1967), kde se objevila po boku Tonyho Curtise a Claudie Cardinale. Podle její postavy v tomto filmu byla vytvořena slavná panenka Malibu Barbie. V dramatu podle úspěšné novely Jacqueline Susann ÚDOLÍ PANENEK (1967) ztvárnila marylinovskou herečku, která touží být pro své okolí také lidskou bytostí a nejen pěknou panenkou. Její postava rusovlasé agentky Freiy Carlson ze snímku THE WRECKING CREW (1969) byla zase inspirací pro postavu Felicity Shagwell z filmu AUSTIN POWERS (1999). Ve svém posledním filmu 12+1 (1968) opět prokázala svůj talent pro lehkou komedii, když si zahrála okouzlující obchodnici se starožitnostmi.

Ač to vypadalo, že se Sharonin život zdárně rozjíždí, protože byla úspěšná jako herečka, mluvilo se o ní jako o jedné z nejkrásnějších žen v Hollywoodu a na konci roku 1968 i zjistila, že je těhotná, tak kvůli nepochopitelným lidským pohnutkám měl po jedné srpnové noci tomu všemu nastat hořký konec. Zatímco byl Roman Polanski kvůli práci na dalším filmu v Londýně, Sharon zůstala v jejich domě v Bel Air v Kalifornii spolu s několika přáteli, mezi nimiž byl její bývalý snoubenec Jay Sebring, spisovatel Vojciech Frykowski a jeho přítelkyně Abigail Folger, dědička kávového řetězce Folger’s Coffee. Po půlnoci 9. srpna 1969 do domu vnikl fanatický vůdce hnutí Helter Skelter Charles Manson se svými pěti následovníky. Členové jeho „Rodiny“ postupně zavraždili všechny, kdo se nacházeli uvnitř, včetně Sharonina nenarozeného syna a studenta Stevena Parenta, který byl na návštěvě u správce pozemku. Útočníci byli posléze chyceni a odsouzeni k trestu smrti, který byl po legislativních změnách převeden na doživotí. Sharon Tate byla pohřbena 13. srpna 1969 za přítomnosti ovdovělého Romana Polanského a desítek dalších celebrit. Její nesmyslná vražda ve 26 letech a vysokém stupni těhotenství, kterou útočníci údajně zamýšleli jako záminku pro rozpoutání celosvětové rasové války, dodnes fascinuje stovky lidí po celém světě.

Poslední kniha, kterou Sharon Tate přečetla, byla „Tess of the d'Urbervilles“ od Thomase Hardyho. Svého manžela přesvědčovala, že by z ní byl skvělý film. Polanski skutečně natočil film TESS (1979) s Nastassjou Kinski v hlavní roli, který je prostě věnován „For Sharon“.


24.1.1943
Dallas, Texas, USA
9.8.1969
Bel Air, Los Angeles, California, USA
Sharon Tate csfd

12 + 1Dům sedmi rozkošíEye of the DevilNedělejte zmatekPles upírůÚdolí panenekAmerikanizace EmilkyBarabášThe Man from U.N.C.L.E.The Beverly HillbilliesMister EdHelter Skelter: Příběh Mansonovy sektyJay Sebring....Cutting to the TruthL.A. in the Time of Charles MansonManson: Music From an Unsound MindThe Fashion of 1969Truth and Lies: The Family MansonToo Young to DieRoman Polanski: Pravdivý příběhCease to ExistBlind Faith: London Hyde Park 1969Sex at 24 Frames Per SecondHollywoodské zkouškyDeath Scenes 2A Year to RememberHollywood Heaven: Tragic Lives, Tragic DeathsCiao, Federico!Jacqueline Susann and the Valley of the DollsThe New CinemaWedding of the DollAll Eyes On Sharon TatePlayboy After DarkHollywood Backstage


Aktualizace osobnostního profilu Sharon Tate: 29.3. 2024 23:50