Leon Lai 57 let


Leon Lai ačkoliv byl narozen v Beijingu v Číně, po rozvodu rodičů se dostává záhy do Hong Kongu. Jeho Malajsko-Čínský otec naznal, že ovzduší kulturní revoluce není zrovna to správné místo pro život, proto emigroval i se synem, kterému tehdy byly čtyři roky. Leon získal vzdělání v Anglii na King's Way Princeton College, tam pobyl dva roky, do Hong Kongu se vrátil v sedmnácti letech. Předtím, než se Leon stal díky účinkování v hudební soutěži pro nové talenty zpěvákem, pracoval jako prodavač pro telefonní společnost. Hudební kariéra je pro Leona velmi úspěšná, ačkoliv první roky nevydal žádné album. Dnes patří ke 4 nebeským slavíkům kantopopu, mezi nimi je i Aaron Kwok, Jacky Cheung, Andy Lau.

Leon účinkuje poté v mnoha filmech, žánrově nejčastěji drama, případně romantická komedie, zahral si opět s Maggie Cheung, také s Brigitte Lin, Shu Qi. V roce 2001 účinkuje ve filmu BULLETS OF LOVE, který natočil dobře známý režisér Andrew Lau (Young And Dangerous, Infernal Affairs, Confession Of Pain, Daisy). Jedná se o film kombinující několik žánrů, jeho partnerku si zahrála japonská herečka Asaka Seto. Která tehdy uchvátila nejen diváky, ale zjevně i Leona, protože se tehdy stala jeho přítelkyní. V roce 2002 dostal cenu Zlatého koně a Hong Kongskou filmovou cenu, obojí v kategorii pro nejlepšího herce za výkon ve filmu THREE EXTREMES 2. Rok 2003 je pro jeho filmografii také vydařený. Účinkuje v INFERNAL AFFAIRS III a akčním thrilleru Bennyho Chana HEROIC DUO, kde je jeho parťákem Ekin Cheng, stihl si také zahrát v GOLDEN CHICKEN 2, kde se to hvězdami jen hemží - Andy Lau, Anthony Wong, Jacky Cheung, Angelica Lee a další.

V roce 2004 se podílí na psaní scénáře pro romantické drama LEAVING ME LOVING YOU, kde jeho partnerku hraje slavná zpěvačka, herečka Faye Wong. Film obdržel několik ocenění, Leon dostal v roce 2005 díky němu Zlatého jelena - cena pro nejlepšího herce na Changchun Film Festival. Rok 2005 přináší roli ve wuxia SEVEN SWORDS od Tsuie Harka. Na tomto koprodukčním filmu se podílí slavný choreograf akčních scén Lau Kar Leung, hereckými kolegy jsou Leonovi například hvězda akčních filmů Donnie Yen nebo půvabná Charlie Yeung. Mezníkem kariéry se stává i snímek uznávaného režiséra Kaige Chena FOREVER ENTHRALLED, kde Leon ztvární postavu slavného čínského operního pěvce Mei Lanfanga, a zejména jeho život v 30-tých a 40-tých letech v Pekingu. Jeho partnerku zde hraje známá čínská kráska Zhang Ziyi, která je celosvětově velmi populární a u nás dobře známá díky účinkování ve filmech Yimou Zhanga. Tento film soutěží v roce o Berlínského zlatého medvěda.

Pro rok 2009 se objeví Leon mimo jiné objeví ve filmu BODYGUARDS AND ASSASINS, v tomto akčním drama odehrávajícím se roku 1905 v Hong Kongu mu budou kolegy Donnie Yen, Nicholas Tse, Tony Leung Kai Fai, Simon Yam a další. Leon se věnuje dlouhodobě práci pro UNICEF(už od roku 1993) a různé dobročinné nadace, dostal také několik vyznamenání za své působení na tomto poli. Leon Lai patří k nejpopulárnějším zpěvákům a hercům Jihovýchodní Asie, účinkování tohoto sošného a velmi sympatického herce by Vás nemělo minout. Neboť Leon bez problémů zvládá role tragických hrdinů, působení v komediích, akční snímky, wuxia, nebo žánr dramatu a hudebního filmu.


11.12.1966
Beijing, Čína
Leon Lai csfd

Qiang hongBu su zhi keKan bu jian de mi miNight PeacockWang čchao te nu žen jang kuej fejYi ye jing xiBílá pomstaTanec ohnivých drakůWei ni zhong qingMa lan huaOchránci a zabijáciZaložení republikyCísařovna a bojovníciMei LanfangThe MatrimonyQing yi wo xin zhiSedm mečůDa cheng xiao shiDvojitý úderJin ji 2Volavka IIISaam gaangBu si qing miCheonsamongQing mi da hua wangSheng tou ci shi daiYi jian zhong qingBoli zhi chengXin lian ai shi jiZhen xin ying xiongAi nin ai dao sha si ninBan sheng yuanDu shen 3: Zhi shao nian du shenTian mi miPadlí anděléChu sheng zhi duDu shi qing yuanXian ren zhangMečem proti lásceMěstský lovecChi qing kuai xuHuo tou fu xingLong teng si haiMing yue zhao jian dongShen suanThe Wicked CityHao men ye yanYes! yi zuDu shi lie renShao nu xinSi qian jinMei nan ziEver NightBattle Arena ToshindenYuen chun hapThe Breaking PointChallenge of Life


Aktualizace osobnostního profilu Leon Lai: 30.10. 2023 13:11