Patrick Préjean 79 let


Francouzský herec Patrick Prejéan vyrůstal v zázemí umělecky aktivní rodiny – jeho otec Albert Prejéan (1894-1979) byl jedním z idolů francouzského meziválečného filmu, v menší míře se herectví věnovala i matka Lysiane Rey (1922-1975). Patrick se narodil na pařížském předměstí Saint-Maur des Fossés a k herectví se díky rodičům dostal velmi brzy. Otec Albert jej ale zrazoval od praxe bez předchozího vzdělání, takže Patrick prošel slavnými hereckými kurzy, nakonec absolvoval i konzervatoř, později sám ale přiznal, že byl studentem spíše pilným než nadaným.

Jednou z hlavních aktivit Patricka Préjeana se postupem doby stal dabing, jeho hlas zazníval ze zahraničních filmů, namluvil například Dana Akroyda ve slavném snímku THE BLUES BROTHERS, často ale i z domácí animované produkce (BYL JEDNOU JEDEN ŽIVOT – Il étatit une fois l´homme, 1978), namluvil také postavičky v amerických trhácích jako HLEDÁ SE NEMO nebo PŘÍBĚH HRAČEK, v poslední době jej francouzští diváci slýchají také z populárních seriálů ZOUFALÉ MANŽELKY a DOKTOR HOUSE, účinkuje též v televizních reklamách.

Českým divákům se Patrick Prejéan přiblížil postavou četníka Perlina v posledním díle legendární četnické série ČETNÍK A ČETNICE (Les gendarme et les gendarmettes, 1982), ještě lépe si připomeneme roli krotitele šelem Gambiera v koprodukčním seriálu CIRKUS HUMBERTO (1988), kde jej uháněla vdova Hammerschmiedová (Jiřina Bohdalová). Na jevišti zaujal v inscenaci Cyrano de Bergerac uvedené v roce 1997 v Théâtre du Ranelagh a za svou kreaci byl nominován na prestižní Molièrovu cenu. Ve filmu se v poslední době objevuje již jen výjimečně (role otce ve filmu MILÁČEK – Petite chérie, 2000), nadále ale hraje v televizi a věnuje se dabingu.

Patrick Préjean je ženatý, jeho dcera Laura Prejéan (*1977) je též herečkou.


4.6.1944
Saint-Maur-des-Fossés, Francie
Patrick Préjean csfd

Le Défi de NoëlLaval, le collaborateurJ'ai perdu AlbertLa LégendeMarie-FrancineL'invitationTrain StationLa trouvaille de JulietteSur l'océaneCrimes en sourdineUn point c'est tout!L'Évangile selon AîméLišák RenartVive mon entrepriseDroit d'asileRien ne va plusInnocentePhilosophalePetite chérieTygrův příběhHrad opicDiable en sabots, LeMireille et VincentTresko - Amigo AffäreMaminčin zámekAstérix a velký bojSaut du lit, LeLe Crépuscule des loupsAsterix a překvapení pro CézaraAdieu foulardsRêve d'Icare, LeČetník a četniceOiseau bleu, L'Signé FuraxSquare XC'est pas Dieu possibleUne merveilleuse journéeVina doktora LeroyeMain coupée, LaPřinutím vás žítUn jour un tueurEmmenez-moi au théâtre: Pas d'orchidées pour Miss BlandischDrôles de zèbresSexuellaÀ l'est du Rio ConchoAkce Lady MarlèneAmédée ou Comment s'en débarrasserNežádoucí pasažérSoldat Duroc, ça va être ta fêteJuliette a JulietteL'aquariumNuits rougesPar ici la monnaieUrsule et GreluAu théâtre ce soir: Le millionMasque aux yeux d'or, LeDoktor PopaulIrma la DouceManželé z roku IIPetrolejářky


Aktualizace osobnostního profilu Patrick Préjean: 30.10. 2023 20:57