Anna Karina (1940 - 2019)


Ve svém rodném Dánsku studovala Anna Karina (vlastním jménem Hanne Karen Blarke Bayer) nejprve malířství a příležitostně si přivydělávala také jako zpěvačka v nočních barech. V osmnácti letech odjela do Paříže, kde se toužila prosadit v oblasti publicistiky. Místo toho se uplatnila coby prestižní fotomodelka, jejíž zajímavý vzhled neunikl osobnostem jako Coco Chanel, Pierre Cardin, Claude Brasseur či Jean-Luc Godard a nepochybně se významnou měrou podílel na úspěšném filmovém startu mladé Dánky.

Na sklonku šedesátých let se osobní i umělecké dráhy Kariny a Godarda nadobro rozešly. V roce 1973 se pokusila o samostatnou režii a podle vlastního námětu natočila milostné drama ŽÍT SPOLU, kde navíc ztvárnila titulní roli. Poté i nadále filmovala převážně v Evropě (mj. ČÍNSKÁ RULETA R. W. Fassbindera) a kromě toho pokračovala i v pěvecké kariéře, kterou započala již v šedesátých letech (pracovala např. se známým skladatelem Sergem Gainsbourgem). V roce 1984 jí vyšel kriminální román "Zlaté město" (Golden City).

Herecký repertoár dekadentních a záhadných tmavovlásek zařadil Annu Karinu po bok největších hvězd francouzské kinematografie své doby. Na rozdíl od Jeanne Moreau či Catherine Deneuve se jí v současnosti bohužel již nedostává zajímavých příležitostí, kde by mohla znovu prokázat svůj přirozený talent.


22.9.1940
København, Dánsko
14.12.2019
Paříž, Île de France, Francie
Anna Karina csfd

Quantum CowboysVictoriaJá, CésarPravda o CharliemChloéHaut, bas, fragileManden der ville være skyldigMoravagineKámen mudrcůCayenne PalaceLast SongPoslední léto v TangeruLa dame des dunesTreasure IslandAve MariaVincentův přítelRegina RomaChambre 17Also es war so...Ausgerechnet BananenHistorien om en moderL'éblouissementChaussette surpriseKonečně jsem domaL'assassin musicienLa vie en piècesLe voyage à l'étrangerLes Oeufs brouillésČínská ruletaL'invenzione di MorelChléb a čokoládaVivre ensembleThe Salzburg ConnectionCarlosSchůzka v BrayL'AllianceLe Temps de mourirJustineLaughter in the DarkMichael KohlhaasBefore Winter ComesThe MagusAnnaCizinecLamielLe Plus Vieux Métier du mondeZärtliche HaieJeptiškaMade in U.S.A.AlphavilleBláznivý PetříčekUn mari à un prix fixeVojandyBanda pro sebeDe l'amourLa RondeLa vida es magníficaDragées au poivreVojáčekCléo od pěti do sedmi


Aktualizace osobnostního profilu Anna Karina: 17.11. 2023 02:36