Ralph Habib (1912 - 1969)


Francouzský režisér Ralph Habib patří dnes již k zapomenutým tvůrcům spíše průměrné poválečné produkce francouzské kinematografie, v padesátých letech 20. století ale natočil několik úspěšných filmů. Narodil se v Paříži, ale po otci měl libanonský původ. Po studiích začal v roce 1933 pracovat pro filmovou společnost Pathé, kde vystřídal různé profese, po válce se na několika filmech podílel jako střihač, produkční i asistent režie.

Hodnotný přepis literární předlohy Anatola France vytvořil s filmem PAŘÍŽSKÉ PŘEDMĚSTÍ (Crainquebille, 1954), který však překvapivě u diváků propadl. V témže roce se jako jeden z režisérů podílel na vzniku povídkového filmu TAJEMSTVÍ LOŽNIC (Secrets d'alcove, 1954). Výrazný komerční úspěch zaznamenal s dalším samostatným filmem, tentokrát z lékařského prostředí, MUŽI V BÍLÉM (Les hommes en blanc, 1955) s Jeanne Moreau a Raymondem Pellegrinem v hlavních rolích. Opět s tématikou těžkého zařazení příslušníka mladé generace do normálního života přišel ve filmu ZÁKON ULIC (La loi des rues, 1956), jen výjimečně se pokusil i komediální žánr (ŽENSKÝ KLUB - Club de femmes, 1956).

V následujících letech se Ralph Habib soustředil na tvorbu dramatických příběhů s nádechem dobrodružství, které vznikaly v produkci několika zemí a s mezinárodním hereckým obsazením; tuto linii Habibovy produkce zastupují filmy jako ČERNÝ PASAŽÉR (The Stowaway, 1958) nebo ČERNÁ KAPLE (Geheimaktion Schwarzekapelle, 1959). Zájem o jeho filmy ale postupně klesal a jeho poslední prací byl špionážní film PENZION CLAUSEWITZ (1967) natočený v německé produkci. V televizi pak ještě pracoval na seriálu TAXI DO NEBE (Un taxi dans les nuages, 1969).

Ralph Habib zemřel v Paříži 27. června 1969 ve věku 56 let.


29.6.1912
Paříž, Île de France, Francie
27.6.1969
Paříž, Île de France, Francie
Ralph Habib csfd

Pension ClausewitzLe Solitaire passe à l'attaqueAu voleur !Geheimaktion schwarze KapelleStowaway, TheEscapadeClub de femmesZákon ulicLes Hommes en BlancLa Rage au corpsPařížské předměstíTajemství ložnicLes Compagnes de la nuitLa Forêt de l'adieuRue des SaussaiesUn taxi dans les nuages


Aktualizace osobnostního profilu Ralph Habib: 25.4. 2024 04:33