Courtney Love 59 let


Courtney Michelle Harrison se narodila 9. července 1964 v San Franciscu do rodiny hippies. Její otec Hank Harrison byl spolupracovníkem a obdivovatelem skupiny Grateful dead a její matka Linda Caroll byla psycholožkou. Rodiče se rozvedli, když byla Courtney ještě velmi malá a ona nadále vyrůstala s matkou a jejími novými nápadníky. Rodina se potloukala po různých hippie komunitách v Oregonu a osud jí nakonec zavál až na Nový Zéland. Courtney se již v poměrně raném věku rozhodla být muzikantkou a věnovala se psaní poezie. V patnácti letech se začala ubírat svou vlastní cestou, opustila rodinu a procestovala USA, Velkou Británii a Irsko. V té době žila ze svěřeneckého fondu, který pro ní založili adoptivní rodiče její matky. Nějaký čas pobývala v Liverpoolu, kde se stala známou tváří na rockových koncertech. Po skončení této cestovatelské etapy se vrátila do domovského Oregonu, jmenovitě do Portlandu. Živila se vším možným, mj. jako striptýzová tanečnice a stále snila svůj sen o velké kariéře rockerky. I v Portlandu se ochomejtala kolem rockových kapel a zakrátko začala chodit se zpěvákem tehdy nejznámější portlandské kapely Theatre of Sheep, Rozzem Rezabekem.

Courtney po rozchodu s Rozzem znovu cestovala, objevovala se např. v San Franciscu, kde chvíli působila jako zpěvačka začínajících Faith no more. V roce 1987 se v Los Angeles seznámila s muzikantkou Kat Bjelland, s kterou založila či působila v několika kapelách. Každá z nich měla jepičí život až na nejúspěšnější z nich Babes in Toyland. Z té však byla Courtney rychle vyhozena i kvůli tomu, že vztahy mezi oběma hudebnicemi se dramaticky zhoršily. V roce 1989 si Courtney dala inzerát do losangeleského punkového fanzinu Flipside, na který odpověděl kytarista Eric Erladson a vznikla kapela Hole. Jejich první album „Pretty on inside“, které produkovala Kim Gordon ze Sonic Youth zaznamenalo v alternativních vodách nemalý úspěch. Courtney pronikala do vyšších kruhů a zajistila si známost např. s Michaelem Stipem z R.E.M. či Billym Corganem ze Smashing pumpkins. V roce 1990 však potkala v jednom z Portlandských klubů tu nejzásadnější známost - zpěváka tehdy také v podstatě začínající kapely Nirvana, Kurta Cobaina. Ten odolával nějaký čas jejím svodům a nabídkám, znovu se setkali až na jaře 1991 v Los Angeles. To už však byla tzv. „ruka v rukávě“. Zakrátko Courtney zjistila, že je těhotná a v únoru 1992 se na Havaji konala svatba. Z jejího manžela se mezitím díky nebývalému úspěchu alba „Nevermind“ stala rocková ikona světového formátu. Osmnáctého srpna 1992 se jim narodila dcera Frances Bean, pojmenovaná podle herečky Frances Farmer, jejíž osud Cobaina fascinoval (některé zdroje však mluví spíše o inspiraci jménem zpěvačky anglické skupiny Vaselines – Francis McKee). Její kmotrou byla herečka Drew Barrymore.

„Kokain je takové opravdu zlé kafe.“ (na otázku co řekla své dceři o drogách)

Zpočátku idylický vztah se začal po čase rozkládat kvůli rozdílnosti povah obou aktérů a samozřejmě také drogovým excesům. Čtyři dny před vydáním druhého a velmi úspěšného alba Hole „Live through this“ byl Kurt nalezen mrtvý v jejich domě v Seattlu. O dva měsíce později zemřela na předávkování heroinem basistka Hole Kristen Pfaff, která byla později nahrazena Mellisou auf der Maur (mj. členka Smashing pumpkins). V září 1994 skupina vyrazila na úspěšné světové turné. V roce 1997 vyšlo předposlední album Hole – „My body, the hand grenade“ složené z různých raritních nahrávek z minulosti. V roce 1998 kapela uvedla svoji poslední studiovou desku Celebrity Skin, za kterou byla v několika kategoriích nominována na cenu Grammy, a na které se podílel Billy Corgan. V roce 2002 skupina ohlásila rozpad. Courtney však s muzikou neskončila a v roce 2004 vydala sólové album „America´s sweetheart“, které si však komerčně nevedlo vůbec dobře a i reakce kritiky byly rozporuplné. V roce 2008 by mělo vyjít její druhé album „Nobody´s Daughter“.


9.7.1964
San Francisco, California, USA
Courtney Love csfd

The Long HomeJeremiah Terminator LeRoyA Midsummer's NightmareMenendez: Blood BrothersStraight to Hell ReturnsTurn of the Century24 hodinJulie JohnsonKrvavé tajemství200 cigaretMuž na MěsíciBasquiatLid versus Larry FlyntLíbánky bez ženichaTapeheadsPřímo do peklaSid a NancyEmpirePomstaZákon ganguHerkulesArianne Phillips: Dressing the PartDark Side of the '90s27: Zemřeli mladíTo nejlepší z devadesátekTower of Song: A Memorial Tribute to Leonard CohenFranca: Chaos and CreationL7: Pretend We're DeadKurt Cobain: Montage of HeckFall Out Boy: The Young Blood ChroniclesR.E.M. by MTVHit So HardSunset StripBob and the MonsterThe Last 48 Hours of Kurt CobainKurt Cobain - About a SonMayor of the Sunset StripBack to HellEminem: Behind the MaskLast Party 2000Bounce: Behind the Velvet RopeMan on the Moon: Behind the MoonlightClara Bow: Discovering the It GirlKurt & CourtneyProstory Theodora PištěkaRighteous Babes, TheBehind the MusicOff the Menu: The Last Days of Chasen'sNot Bad for a GirlNirvana Live! Tonight! Sold Out!!1991: The Year Punk Broke


Aktualizace osobnostního profilu Courtney Love: 8.11. 2023 01:05