Gloria Swanson (1899 - 1983)


Gloria Swanson se narodila 27.3.1897 v Chicagu jako Gloria May Josephine Svensson. Měla švédsko-polské rodiče. Po ukončení základního vzdělání na chicagských školách, v Puerto Ricu a na Floridě začala pracovat v obchodě jako prodavačka. Ve svých 18 letech však také ze zvědavosti navštívila jedno z chicagských filmových studií a to předurčilo její další osud. Na plátně se začala objevovat hned od roku 1915 („The Fable of Elvira and Farina and the Meal Ticket“), statutu hvězdy dosáhla v Paramountu, hlavně v eroticky laděných scénách.

Byla královnou němého filmu, když jí však bylo 30 a přišel zvuk, vystupovala už jen sporadicky. Až do svého velkého návratu ve filmu „Sunset Blvd.“ (1950). Jako Norma Desmond a partnerka Williama Holdena doslova vyrazila dech všem škarohlídům. Film je považován za jeden z nejlepších v historii a roku 1998 byl postaven Americkým filmovým institutem na 12.místo ve stovce nejlepších filmů všech dob. Pak následovalo ještě pár filmů, Gloria však vsadila na divadlo a televizi. Věnovala se projektování kostýmů, kosmetice, líčení a zdravé výživě. Na stříbrném plátně se objevila naposledy v roce 1974 v thrilleru Jacka Smighta „Airport 1975“, kde si zahrála sama sebe. Pokud jde o ocenění, získala tři nominace na Oskara za nejlepší herečku („Sadie Thompson“, „The Trespasser“ a „Sunset Blvd.“ – za ten nakonec získala "jen" Zlatý Globus, Oskara dostala Judy Holliday za „Born Yesterday“).

Gloria Swanson zemřela 4.4.1983 v New Yorku přirozenou smrtí. Zasvěcení tvrdí, že nikdy před ní ani po ní se jí nikdo nevyrovnal.

Gloria byla šestkrát vdaná: 1. s hercem Wallace Beerym (1916-19, rozvod), 2. s majitelem restaurací Herbertem K. Sombornem (1919-22, rozvod), měli spolu dceru Glorii (*1920), 3. s režisérem a producentem Henri de la Falaise (1925-31, rozvod), 4. s Michaelem Farmerem (1931-34, rozvod), dcera Michele Farmer, která je herečkou, 5. s Georgem Williamem Davey (1945-48, rozvod), 6. s hudebníkem, scénáristou a spisovatelem Williamem Duftym (1976-83, kdy zemřela). Její milence zatím nikdo přesně nespočítal. Jisté je pouze to, že mezi ně patřil i Joseph Kennedy, otec pozdějšího prezidenta USA.


27.3.1899
Chicago, Illinois, USA
4.4.1983
New York City, New York, USA
Gloria Swanson csfd

Killer BeesLetiště 1975Johnny Carson Presents the Sun City Scandals '70Můj syn NeroThree for Bedroom CSunset BoulevardFather Takes a WifeMusic in the AirPerfect UnderstandingIndiscreetTonight or NeverWhat a Widow!Královna KellyŽeny a milenkyTělo je hříšnéThe Love of SunyaFine MannersThe Untamed LadyMadame Sans-GêneStage StruckThe Coast of FollyA Society ScandalHer Love StoryManhandledThe Humming BirdWages of VirtueBluebeard's Eighth WifeHollywoodProdigal DaughtersZazaBeyond the RocksHer Gilded CageHer Husband's TrademarkMy American WifeThe Impossible Mrs. BellewAnatolovy aféryDon't Tell EverythingThe Great MomentUnder the LashSomething to Think AboutWhy Change Your Wife?Don't Change Your HusbandFor Better, for WorseRozmary osuduEverywoman's HusbandHer DecisionSecret Code, TheShifting SandsSociety for SaleStation ContentTill I Come Back to YouWife or CountryYou Can't Believe EverythingBaseball MadnessSweedie Goes to CollegeDee TimeLes dossiers de l'écranThe Woody Woodbury ShowZadáno pro Alfreda Hitchcocka


Aktualizace osobnostního profilu Gloria Swanson: 5.11. 2023 00:36