Udo Kier 79 let


Píše se rok 1944 a druhá světová válka je právě v plném proudu. Celá Země duní, jakoby se blížilo veliké zemětřesení, které ji celou pohltí. Jenže důvod je někde jinde. To právě bombardéry přelétají nad Německem a spouštějí jednu pumu za druhou. Jedna taková bomba dopadla 14. 10. 1944 i na nevelkou nemocnici v Kolíně nad Rýnem, kde se toho osudného dne narodil i malý chlapec jménem Udo Kier (pravým jménem Udo Kierspe), o jehož budoucnosti ještě nikdo neměl ani tušení. Mladý Udo a jeho matka měli narozdíl od mnoha ostatních štěstí, neboť je nalezli místní záchranáři a z trosek je osvobodili. Ovšem toto nebyla jediná dramatická chvíle, která tohoto mladého herce, jenž nepoznal svého otce, potkala.

Jeho jméno bývá spojováno se známými režiséry (Gus Van Sant, Walerian Borowczyk, Charles Matton...), nejčastěji se jménem Larse von Triera, o němž sám řekl, že je velice inteligentní člověk, se kterým se dobře pracuje. Poprvé spolu pracovali na snímku EPIDEMIC (1987), dramatickém příběhu muže, který se snaží vymýtit mor, ale nevědomky jej sám šíří. Jejich nejznámější dílo je ale bezpochyby seriál KRÁLOVSTVÍ, který u nás běžel v rámci televizního klubu na ČT2, v němž se Udo Kier objevil v dvojroli Bratříčka a démonického Aage Krügera.

Za ta léta, kdy se Udo Kier věnuje herectví, si získal pověst herce s velkým H. Zajímavá se sice o to, v čem bude hrát, ale narozdíl od hollywoodských hvězd se snaží scénáře neodmítat, neboť ví, že právě jejich přijímání je jeho povolání. To mu také přináší zajímavé role v rozličných filmech. Hraje jak v hollywoodských blockbusterech (ARMAGEDDON, BLADE...), tak i v komornějších filmech (VIRUS 1.0, VE STÍNU UPÍRA...). Kromě hraní si však vyzkoušel i režii, natočil například film BROKEN COOKIES, který u nás zatím nebyl k vidění. Na svém kontě má více než sto zajímavých filmů různých žánrů a zatím se nezdá, že by s hraním chtěl přestat.


14.10.1944
Köln, Německá říše
Udo Kier csfd

Xi wang dao13 Tracks to Frighten Agatha BlackA E I O U - Rychlá abeceda láskyMój sąsiad AdolfChompy & the GirlsCitizensHaymakerSwan SongThe Blazing WorldLast Moment of ClarityAmerican ExitBacurauBosý císařIron Sky: The Coming RaceLa Fiera y La FiestaMargery Booth: The Spy in the Eagle's NestNabarvené ptáčeSkin WalkerAmerican AnimalsHoraMá dceraNa špatné straněNeboj, daleko neutečePuppet Master: The Littlest ReichUlysses: A Dark OdysseyBlok 99ZmenšováníBroerCourier-XCoconut HeroZakázaná komnataZeroBeethoven: Pirátský pokladStřihačNymfomanka, část I.Nymfomanka, část II.10 PM Lincoln BoulevardIron SkyMy Own Private RiverNight of the TemplarThe Lords of Salem90 minut – Berlínský projektDer Himmel hat vier EckenGörünmeyenKlíčovou dírkouMelancholieThe Theatre BizarreUFO in Her EyesDas Leben ist zu langLong Live the People of the RevolutionHouse of BoysLulu a JimiMetropieSoul KitchenSynku, synku, cos to provedFar CryJeden a půl rytíře4 gegen Z - Wächter in GefahrArmáda démonů: Matka slzHalloween


Aktualizace osobnostního profilu Udo Kier: 18.11. 2023 15:28