Andy Nyman 58 let


U nás téměř neznámý, ale za kanálem oblíbený a uznávaný herec a šoumen. Narodil se v Leicesteru, ale herectví studoval již v Londýně na Guildhall School of Music and Drama. Díky této škole si vysloužil první herecké ostruhy v mnoha divadelních hrách, kde si ujasnil kudy se jeho herecká kariéra bude ubírat – a rozhodl se zejména pro film. Prvním, ve kterém si získal pozornost nejen diváků, ale i autora knižní předlohy, byla role Keithe Whiteheada v kultovní filmové adaptaci kontroverzní knihy Martina Amise DEAD BABIES (2000). Film byl všeobecně velmi dobře přijat, ale nejlepší byla reakce samotného autora knihy, který výkon Andyho podrobně popsal i ve svých pozdějších pamětech.

V Andyho filmografii jednu z významnějších pozic zaujímá role anglického turisty-zoufalce v nezávislém britském filmečku SKLAPNI A ZASTŘEL MĚ (2004). Film se nejen celý natáčel v Praze a okolí, ale hlavně kromě Andyho tu hrají pouze čeští herci. Za tuto roli byl oceněn na festivalu nezávislého britského a irského filmu (Cherbourg-Octeville Festival of Irish & British Film). Dále je to role v koprodukčním kultovním snímku HORŠÍ NEŽ SMRT (2007) a hlavní role v hororézním seriálu DEAD SET (2008).

Zřejmě proto, že by se jako herec možná neuživil, jeho další profesí je kouzelník. Účinkuje v představení ve, zejména ve Velké Británii populární, kouzelnické show s Derikem Brownem jež i spoluautorky vytváří. Za jeden ze scénářů k tomuto představení získal cenu BAFTA 2007. V současné době jej na ostrovech obdivují v duchařském seriálu BBC CROOKED HOUSE (2008).


13.4.1966
Leicester, Leicestershire, England, Velká Británie
Andy Nyman csfd

Expedice: DžungleJudyCizinec ve vlakuGhost StoriesJá, padouch 3Star Wars: Poslední z JediůBone in the ThroatEichmann showOvečka Shaun ve filmuAutomataThe ABCs of Death 2Kick-Ass 2Glass Man, TheČerná smrtTurnaj zabijákůBratři BloomoviHorší než smrtIzolaceJste zralí na lásku ?PlayedWild RomanceSklapni a zastřel měZemanovaloadOstrov láskyFifty QuidVzpouraAmatérDead BabiesKriminálŽena v černémSvětlo nadějeGrantchesterHannaNenevěraPower MonkeysBallot MonkeysGangy z BirminghamuPsychobitchesSára a kachničkaPlayhouse uvádíCampusYou Have Been WatchingCrooked HouseDead Set


Aktualizace osobnostního profilu Andy Nyman: 13.4. 2024 00:53