Joan Plowright 94 let


Celým jménem baronka Joan Ann Olivier, držitelka řádu Britského Impéria, více známá jako Paní Joan Plowright je britská herečka a jedna z největších stálic britského i světového kinematografického nebe.

Její debut se datuje na léta 1951-1954, kdy se stala známou pro celé široké okolí. V roce 1956 se připojila k Londýnskému divadlu English Stage Company, náležící Royal Court Theatre a zahrála si svou první velkou roli jako Margery Pinchwife ve filmu THE COUNTRY WIFE. Následně se společně s Georgem Devinem objevila v hrách EUGÉNE LONESCO, LES CHAISES, MAJOR BARBARA, či SAINT JOAN. V roce 1957 si společně s hvězdou a svým budoucím životním protějškem - Sirem Laurencem Olivierem zahrála ve filmu KOMIK, kde zaujímala roli Jean Rice. Mezi její další velká vystoupení patřily zejména role ve filmech KAPKA MEDU, POSTRACH DENIS, POSLEDNÍ AKČNÍ HRDINA, ČAROVNÝ DUBEN a v neposlední řadě i ČAJ S MUSSOLINIM a I'AM DAVID. Dětskému filmovému světu je známá zejména pro své role ve filmech 101 DALMATINŮ, či BALTO.

Co se týče osobního života, objevili se v životě Joan dva muži. Se svým prvním manželem, britským hercem Robertem Gagem se brzy po svatbě rozvedla. V roce 1961 se ale vdala za svého filmového kolegu a dlouholetého přítele - Laurence Oliviera. Spolu měli následně tři děti - Richarda-Kerra, Tamsin Agnes Margaret a Julie-Kate. Obě z dcer jsou v současné době úspěšnými herečkami britských divadelních pódií. Manželství bylo rozděleno až smrtí Laurence Oliviera v roce 1989 v důsledku rakoviny.

Jako důkaz cti bylo v severním Linclonshiru po Joan pojmenováno divadlo - The Plowright Theatre. Od sňatku s Laurencem Olivierem používá herečka titul "Lady Olivier". Její bratr - rovněž držitel řádu Britské Impéria - David Plowright byl manažerem Granadské televizní společnosti. Zmeřel v roce 2006 ve věku 76 let.


28.10.1929
Brigg, Severní Lincolnshire, England, Velká Británie
Joan Plowright csfd

Knife EdgeKronika rodu SpiderwickůGoose on the LooseZvědavý GeorgePaní PalfreyováLegenda o Jiřím a drakoviDům narubyVysvobozeníGlobal HeresyNesmrtelná CallasováBailey's MistakeNávrat do ztracené zahradyDinosaurusFrankie a HazelKouzelná zahradaČaj s MussolinimThis Could Be the Last TimeVnitřní nepřítelVášnivý tanecThe Assistant101 dalmatinůJana EyrováMr. WrongPřežila jsem PicassaHotel SorrentoVýbušná lovestoryMísto pro AnniiNávrší vdovOn Promised LandThe Return of the NativeŠpendlík na motýlaClothes in the WardrobeDennis - postrach okolíPoslední akční hrdinaStalinThe House of Bernarda AlbaČarovný dubenAvalonMiluji tě k smrtiAnd a Nightingale SangTopení po číslechŠvadlenaThe Birthday PartyThe Importance of Being EarnestRevoluceBrimstone and TreacleDedicated Man, ANemocnice BritaniaDenník Anny FrankovéDaphne LaureolaSaturday, Sunday, MondayEquusKupec benátskýThree SistersTwelfth NightUncle VanyaKomikNemilosrdný časBílá velryba


Aktualizace osobnostního profilu Joan Plowright: 19.11. 2023 18:48