Robert Davi 72 let


“Můžu hrát ´zlého hocha´.. ale chtěl bych, aby si dívku získal bez toho, aniž by musel k její hlavě přikládat pistoli, chápete? Podívejte se na Roberta Mitchuma, Humphreye Bogarta a Jamese Cagneyho. Taky začínali jako záporáci. Cítím se s nimi spřízněný. Dnes máte hromadu hlavních hrdinů, ale žádného v tom starém smyslu slova. Je po nich poptávka a já myslím, že takový typ můžu přivést zpět na plátna“.

Herectví ho však táhlo více (“Mými hrdiny byli Spencer Tracey, Bogart, Mitchum, Marvin, Richardson, Caine, takovéhle typy“.), na jevišti poprvé stanul ve školním představení Shakespearova “Macbetha“ Na Univerzitu Hofstra, na které mimochodem studoval další “padouch z Bonda“, Christopher Walken, nastoupil s dramatickým stipendiem. Mají tam mimochodem repliku shakespearovského Globe Theater. Na univerzitě, jak říká, pociťoval frustraci, ještě před promocí se odebral na Manhattan, kde pracoval jako prodavač preclíků, telefonista, číšník nebo v zelinářském krámku. Žil v laciném bytě, bral hodiny v Juilliardově škole a nakonec zamířil do legendárního hereckého studia Stelly Adlerové (“Ta žena, to bylo, jako by ve vás někdo zapálil oheň, byla tak podnětná“.), která byla jeho mentorem, podobně jako dříve například pro Marlona Brando. Během studií u Lee Strasberga vystupoval na jevišti v Čechovovi, Shakespearovi a taky v Keseyho “Přeletu nad kukaččím hnízdem“.

Díky svojí vizáži se u filmu perfektně uplatnil v postavách celé řady lotrů nebo drsňáků. Průlomová pro něj byla role po boku Franka Sinatry v televizním thrilleru CONTRACT ON CHERRY STREET (1977), za zmínku dále stojí Jake Fratelli z dobrodružné rodinné komedie ROŠŤÁCI / BURÁCI (1985), ŠPINAVÁ DOHODA (1986) s Arnoldem Schwarzeneggerem, zvláštní agent, veterán z Vietnamu Johnson z akčního superhitu SMRTONOSNÁ PAST (1988) s Brucem Willisem nebo jeho zřejmě nejslavnější postava, kolumbijský drogový boss Franz Sanchez z “Daltonovy“ bondovky POVOLENÍ ZABÍJET / LICENCE NA VRAŽDU (1989). Hostoval v celé řadě seriálů a vidět jsme ho mohli také ve filmech jako ACTION JACKSON (1988) s “akčním poldou“ Carlem Weathersem, v pokračování PREDÁTOR II (1990) s Danny Gloverem nebo ve Verhoevenově erotickém dramatu SHOWGIRLS (1995).

U filmu se dosud sešel s takovými hvězdami jako byli nebo jsou Marlon Brando, Roberto Benigni, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Clint Eastwood, Benicio Del Toro, Danny Glover nebo režiséři Steven Spielberg, Richard Donner, Blake Edwards, John McTiernan či Paul Verhoeven. Zazářil v kladné roli šéfa operační skupiny FBI Baileyho Maloneho v krimiseriálu “Případ pro Sam“ (1996), ve kterém nám ukázal onu citlivou část svojí osobnosti, nebo jako velitel Acastus Kolya v šesti epizodách (2004 - 2008) sci-fi seriálu “Hvězdná brána: Atlantida.“ Je jediným herecem, který se objevil ve třech z největších sérií studia MGM (James Bond, Růžový panter, Hvězdná brána.) V roce 2004 namluvil postavu pro (mimo jiné) počítačovou hru “Halo 2“ a v roce 2007 i pro “Halo 3“.


26.6.1951
Astoria, Queens, New York City, New York, USA
Robert Davi csfd

Big LifeBorn Into a DreamInside ManSpring Break '83The Lurking FearDark Angels: The Demon PitL'uomo che disegnò Dio8 WindsA Deadly DeedI Love UsRoe v. WadeVánoce, jak mají býtBlackjack: The Jackie Ryan StoryDeportedMott HavenPistoleraUnbelievable!!!!!Mob TownBachelor LionsPříští tahUnder the DarkCriminal: V hlavě zločinceFeast of FearThe Bronx BullA Perfect VacationClub LifeSicilian VampireA Long Way OffAsteroid vs. ZeměExpendables: Postradatelní 3Lost TimeČjornaja rozaDoonbyKrvavé zúčtováníThe Great ChameleonThe IcemanAmerické létoNebezpečný žralokSejmout zabijákaMagicOne in the GunVládce kouzelZpověď zabijákaBallisticaŘezníkBláznivá střela - Amerika v ohroženíThe DukesFilm Maker, TheV jednom koleZavolej! Vzestup a pád Heidi FleissovéPoslední sázka4th Tenor, TheHittersKrvavý rozsudekSorcerer's Apprentice, TheŽába k zulíbáníSoulkeeperMy Little AssassinJak se neztratit v L.A.Ostrá parta


Aktualizace osobnostního profilu Robert Davi: 10.11. 2023 00:50