Jiřina Petrovická (1923 - 2008)


Jiřina Petrovická se narodila jako Jiřina Žemličková 30. ledna 1923 v Pardubicích. Její vlastní otec měl v Přelouči na náměstí restauraci, kde mladá Jiřinka Vyrůstala. Záhy se rodiče rozvedli a Jiřina byla i se sestrou předána do výchovy matky, která se později provdala za úředníka Františka Petrovického (podle něhož si zvolila svůj umělecký pseudonym; později byla provdána jako Pokorná) a žila v Praze. Vyšla v roce 1942 učitelský ústav v pražské Křížovnické ulici. Už během studií toužila býti herečkou a začala se soukromě učit herectví u Jaroslava Průchy a Míly Pačové.

Petrovická měla velké hudebně pěvecké, pohybové a taneční nadání a také osobitě elegantní smysl pro humor. V začátcích své kariéry představovala melodramatické a něžné mladé dívky („Othello“, „Morálka paní Dulské“, „Pozdní láska“, „Zdravý nemocný“, „Poprask na laguně“), v 50. a 60. letech zapojovala celý výrazový rejstřík („Třetí zvonění“, „Každý něco pro vlast a ještě něco“, „Komik“, „Svatá Jana“, „Podzimní zahrada“) a od 70. let tragické úlohy zralých žen („Král Lear“, „A co láska?“, „Trojská válka nebude“).

V českém filmu Jiřina Petrovická debutovala ještě za Protektorátu v roce 1943 v detektivní komedii herce Oldřicha Nového ČTRNÁCTÝ U STOLU (1943) jako přítelkyně Bibi. V dalších letech se na plátnech uvedla bojovnicí Janou v Čápově dramatu MUŽI BEZ KŘÍDEL (1946), vrchní sestrou v KRAKATITU (1948) Otakara Vávry, Irenou v dramatu Miroslava Cikána PŘÍPAD Z – 8 (1948), Luisou v KARIÉŘE (1948) Karla Steklého, Marií Podlipskou v Krškově dramatu REVOLUČNÍ ROK 1848 (1949), manželkou titulního Jana Janského (Vladimír Ráž) Hedvou v životopisném TAJEMSTVÍ KRVE (1953) Martina Friče, královnou vil Lesanou ve Steklého báchorce podle J. K. Tyla STRAKONICKÝ DUDÁK (1955) a Lídou v koprodukční Machově komedii CO ŘEKNE ŽENA… (1958).

V 60. letech na ni čekaly pouhé tři role komunistky Kořánové ve špionážním Čechově dramatu KOHOUT PLAŠÍ SMRT (1961), Markyty Jírovcové v komedii FLORIÁN (1961) Josefa Macha a Jůzové v krimi NAHÁ PASTÝŘKA (1966) Jaroslava Macha. Po odmlce se do české kinematografie vrátila, aby podpořila normalizaci v úlohách spisovatelky Marie Majerové v historickém dramatu Antonína Kachlíka DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974), prokurátorky Olgy Ronešové v Traplově dramatu TOBĚ HRANA ZVONIT NEBUDE (1975), Olgy Bezákové v „historické rekonstrukci“ událostí roku 1948 VÍTĚZNÝ LID (1977) Vojtěcha Trapla a Hedy Štefkové v dobrodružném RUKOJMÍ V BELLA VISTA (1980), jež byl zpracován podle Sequensova seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA. Naposledy se herečka na filmovém plátně zjevila jako ředitelka učňovského internátu v komedii MEZI NÁMI KLUKY (1981) Radima Cvrčka.


30.1.1923
Pardubice, Československo
10.10.2008
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiřina Petrovická csfd

Zaspala nevěstaNa čí stranuNuž, brány dokořán již otevřete...!Přezůvky ŠtěstěnyFarmaDějiny jednoho dneMezi námi klukyRukojmí v Bella VistaPřitažlivost zeměRomance z HlubočepHistorie jedné láskyKremelský orlojTetinkaVítězný lidMlynářka z GranadyPoslední začátekSoudružská návštěvaSvůdnice na šestTobě hrana zvonit nebudeCesta do PristoluDvacátý devátýOd rána do ránaProjížďka v kočářeÓ rozume, ó láskoKrysyOpory společnostiDny a noci KomunyLepší pánPomstaNahá pastýřkaPařížankaTrh v Richmondu aneb Hrajeme MarthuJak obelhal manželaKomedie o muži, který si vzal němouPozdní láskaRozmarSganarel lékařemFloriánKohout plaší smrtMirandolinaLucernaNeprovdaná paní RositaStrýček VáňaCo řekne žena...Poslední dnySganarelle čili Domnělý paroháčČlověk ze starých novinObyčejný člověkMatka RivaStrakonický dudákTajemství krveRevoluční rok 1848KariéraKrakatitPřípad Z-8Muži bez křídelČtrnáctý u stoluRozpaky kuchaře SvatoplukaTřicet případů majora Zemana


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Petrovická: 1.11. 2023 00:53