Ján Dudešek (1926 - 1988)


Režisér a výtvarník Jan Dudešek byl jedním z výrazných tvůrců gottwaldovského studia animovaného filmu. Natočil na osmdesát krátkých filmů. Do Zlína přišel již v roce 1941, kde absolvoval Baťovu závodní školu práce a vyučil se obuvníkem. Studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Gottwaldově obor modelářství a návrhářství obuvi. Do gottwaldovských filmových ateliérů nastoupil v roce 1951 a pracoval v ateliéru Karla Zemana, brzy přešel do oddělení Hermíny Týrlové, kde působil nejdříve jako animátor loutek u filmu POHÁDKA O DRAKOVI, později jako spolurežisér filmů Týrlové ZLATOVLÁSKA a MÍČEK FLÍČEK. Debutoval krátkým filmem podle Ezopovy bajky VŠEM NELZE VYHOVĚT a potom kontinuálně točil až do své předčasné smrti.

Na konci šedesátých a začátku sedmdesátých let vznikla podle knihy Miloše Macourka Bonifácovy prázdniny úspěšná série příběhů s početnou lví rodinou - LEO NA PRÁZDNINÁCH, jenž získal Stříbrného lva sv. Marka na MFDF v Benátkách, LEO NA HONU a LEO U FOTOGRAFA. Dudešek vytvořil celou řadu seriálů pro bratislavskou televizi. Jedním z prvních byl desetidílný reliéfní loutkový ČIN-ČIN podle Ludmily Podjavorinské o životních osudech vrabčáka Čima Čimčara a jeho kamarádky Činky. Následovaly poloplastické seriály MEDUŠKA a ZIMNÉ ROZPRÁVKY, podle knihy Jána Nováka o chlapci Mrazulkovi. Dlouhých sedmnáct let vznikal čtrnáctidílný večerníček DANKA A JANKA o dvou sestrách dvojčatech, Dance a Jance, které vstupují do světa vytvořeného dětskou fantazií. V osmdesátých letech natočil třináctidílný seriál VESELÉ VTAČIE ROZPRÁVKY o různých ptáčcích a jejich veselých příbězích.

Dudeška zaujala především pohybová stránka loutek. Ve své tvorbě se zaměřil především na dětského diváka. Vedle práce ve filmu působil v šedesátých letech také jako učitel na střední škole.


11.5.1926
Vráble, Československo
19.2.1988
Zlín, Československo
Ján Dudešek csfd

ZlatovláskaPríbehy malých cestovateľovVeselé vtáčie rozprávkyMeduškaZimné rozprávkyMiláčikDanka a JankaČin-činTřetí hrbO tom, jak v Sušici padal vlažný sníhBumerangKrajanLeo u fotografaLeo na honuStrašiak MatejLeo na prázdnináchProblémDobyté srdceVšem nelze vyhovětMíček FlíčekZojka a ValerijaRomán o baseCézar a detektíviKrotká


Aktualizace osobnostního profilu Ján Dudešek: 8.3. 2024 13:32