Miroslav Horák (1924 - 1992)


Miroslav Horák se narodil 6. března 1924 v obci Hřivno u Chotětova. Ke konci německé okupace začal svoji hereckou praxi v pražské Uranii. Po válce krátce prošel scénami v Praze, Divadlem Revolučních gard (1945) a Hereckou školou Divadla D 46 E. F. Buriana (1945 – 1946). Následně odešel na oblastní scény – se kterými spojil zbytek své umělecké dráhy.

Následně prošel Divadlem pracujících ve Zlíně (1950 – 1955), Krajským oblastním divadlem v Olomouci – respektive Divadlem Oldřicha Stibora (1955 – 1960) a až do svého odchodu na odpočinek činohrou ostravského Státního divadla (1960 – 1990).

Současně na přelomu 70. a 80. let hostoval v inscenaci „Pamětihodná historie o otci Baconovi a otci Bungaym" jako Otec Bacon v ostravském Divadle Petra Bezruče.

V počátcích se jako charakterní herec objevil na divadelních prknech v rolích Písničkáře („Cyrano z Bergeracu"), Martina („Alchymista"), Brodského („Veselé paničky windsorské"), Ignáce a Bohumila („Městečko na dlani"), Ouhrabky („Anna proletářka"), Jakuba Vojnara („Vojnarka") apod.


6.3.1924
Hřivno, Chotětov, Československo
13.11.1992
Ostrava, Československo
Miroslav Horák csfd

Kámen v okněTíhaVěčný tulákZápas o člověka NelibuČardášová princeznaMimořádný případSkrznaskrzTo byl zase denUmění nestárnoutČarodějův učeňMalé dějiny jedné rodinyTomáš a MarkétaZemřeš, kdy budeme chtítAgras 01Smrt z laboratořeStart do protisměruNejdelší cestaPrincipálkaBalada o nadějiHĺbkový rekordNěkolik životůĎáblovy penízeJak princezna hádala, až prohádalaKdyž slunce ztratí sílu létaKočár pro princeznuUž se nebojímMichal detektivemČerní z NataliePosedlostPaní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdceChlapi přece nepláčouHořká slza radostiIndiáni z VětrovaPřípad IV. ASonáta v Mariánských LázníchFarma na konci světaMěsto mé nadějeOstrov LakamidónChuť na rozinkyJanovi lidéČas polomů a štěpůObtíže rovinZáměnyHranice imunityLedňáčekNávštěvaPláňataZlatohlávekLidé pod zemíMořská pannaPlatonovFantastická rodinaMercadetŽabičkaBubny a trumpetySmrt a život Flinka MizeryBylo čtvrt a bude půlFidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačkaKouzlo domovaPolední přestávka


Aktualizace osobnostního profilu Miroslav Horák: 28.3. 2024 09:46