Miriam Vránová 65 let


Herečka Miriam Vránová žije již řadu let v zahraničí a v českém kulturním prostředí se pohybovala jen krátkou dobu. Narodila se v Brně, jejím otcem byl středoškolský profesor Jaroslav V. Vrána (1904-1988), mimo jiné příležitostný spisovatel a básník. Příjmením a fyzickou podobou nezapře Miriam Vránová příbuzenský vztah ke své starší sestře, jíž je mnohem známější herečka Gabriela Vránová (*1941). Vyrůstání v kulturně založené rodině i inspirace prací již slavné sestry přivedla Miriam ke studiu herectví na brněnské konzervatoři, kterou absolvovala v roce 1979.

Členkou činohry brněnského Státního divadla byla Miriam Vránová v letech 1979-1982 a za tuto krátkou dobu se divákům představila v řadě různorodých rolí, od postav naivních dívek po složité psychologické charaktery, projevila i nadání pro komediální úlohy. Tyto polohy prezentovala v představeních Večer tříkrálový, Ostře sledované vlaky, Výnosné místo nebo Ani slovo o lásce. Před kamerou se uplatnila kromě brněnské televize již jen ve dvou slovenských filmech (A POBEŽÍM AŽ NA KRAJ SVETA, 1979; VTÁK NOCIAR, 1981).

V roce 1982 odešla Miriam Vránová do Spojených států, kde studovala historii, vystřídala několik zaměstnání a věnovala se také fotografování. Dnes žije nedaleko San Francisca, do České republiky se ale příležitostně vrací jako průvodkyně amerických turisů.


16.2.1959
Brno, Československo
Miriam Vránová csfd

Děti nociDlouhý měsícDlouhý týdenVták nociarSvětlo z temnotZlatá pannaA pobežím až na kraj svetaIndiáni z VětrovaKdo chytá štěstí za pačesyMajka tárajkaKonec dětských lásekSlovácko sa nesúdíBakalářiVašíček a lesní mužiDaleko, hluboko, a vysoko


Aktualizace osobnostního profilu Miriam Vránová: 7.11. 2023 03:59