Antonín Hardt 88 let


Herec Antonín Hardt pochází z Prahy, dětství a mládí ale prožil v Liberci, kde také absolvoval gymnázium. Pak se vrátil do Prahy, kde vystudoval herectví na DAMU (1957). Ještě jako student dostal první možnosti vystoupit před filmovou kamerou a v bezejmenné epizodě mladého družstevníka debutoval v komedii NÁVŠTĚVA Z OBLAK (1955). Z dalších filmů, které natočil ještě za studií, můžeme uvést dodnes slavnou komedii FLORENC 13.30 (1957). Hned po absolutoriu získal angažmá v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde strávil čtrnáct let (1957-1971). Výčet jeho divadelních rolí v Budějovicích je bohatý, s jistotou se pohyboval především v klasickém repertoáru domácích i světových autorů, přičemž od malých rolí se vypracoval ke středně velkým úlohám. Ve druhé polovině šedesátých let dostal i několik hlavních rolí, za zmínku stojí jeho kreace ve slavné Charleyově tetě nebo v Brechtových hrách Žebrácká opera nebo Život Galileiho. Mimopražské angažmá ale omezovalo jeho možnosti filmu a v této době hrál jen malé role ve dvou filmech.

Po roce 1989 zůstal Antonín Hardt nějakou dobu bez angažmá, v roce 1992 se ale vrátil do Karlínského divadla jako operetní a muzikálový herec (My Fair Lady, Polská krev, Veselá vdova, Někdo to rád horké, West Side Story), dnes pohostinsky vystupuje také v Divadle Radka Brzobohatého. Před kamerou se ale objevuje již jen výjimečně, naposledy hrál v seriálu NÁHRDELNÍK (1992), jeho další příležitostné aktivity ve filmu jsou spojeny s avantgardními a distribučně omezenými projekty. Antonín Hardt je dodnes politicky aktivním, často vystupuje na podporu KSČM, je členem Herecké asociace, Výboru národní kultury, působil také v Jednotě hudebního divadla. Od Nadace Život umělce obdržel v roce 2006 cenu Senior Prix.


5.8.1935
Praha, Československo
Antonín Hardt csfd

Kouzelník ŽitoTátova volhaV jiném stavuŠkolní výletLidiceČertova nevěstaMagda, její ztráty a nálezyKrál kolonádChtěla bych ten stromDivoká sviněOtravný víkendPortrétPot, lesk a potleskJak se zbavit KřivonožkyJak básníkům chutná životDům na stará kolenaHrdličkaKus životaPodfukRobotózaSkokVýjimečná situaceAféra FénixLyžař v parném léteČas zrání1. Máj v Národním divadle roku 1898BrakýřiDevátá smrtOblouk světlaParcela 60, katastr LukoviceRadosti životaTři mušketýři„Babičky dobíjejte přesně!“Příště budeme chytřejší, staroušku!Smrt talentovaného ševceÚnos MoravankyAž já budu velkáDějiny jednoho dneUbohý pan KufaltVelké přáníSedm Spartakových dníXenaJulekMuž s puškouPoprask na silnici E 4Poslední koncertPátek není svátekRovnice o jedné krásné neznáméSmrt stopařekVe věci J. R. OppenheimeraZlaté rybičkyPlácekPumpaři od Zlaté podkovyStíhán a podezřelýTajemství Ocelového městaVánoce pro AnežkuRudý primátorVolbaVítězný lid


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Hardt: 1.11. 2023 09:06