Martin Štoll 50 let


Po absolvování FAMU, Katedry dokumentární tvorby (Mgr., 1997) v pedagogické dílně prof. Jana Špáty, zůstal na této katedře jako pedagog, kde pokračoval v pedagogickém díle prof. Antonína Navrátila. Pod jeho vedením (a po jeho smrti pod vedením doc. Olgy Sommerové) pokračoval v doktorském studiu, které završil prací o historii českého dokumentárního filmu Mezi pravdou a lží (Ph.D., 2001). Habilitoval svými filmy na Filmové a televizní fakultě VŠMU v Bratislavě, v oboru Dokumentární tvorba (doc., 2007). Přednáška byla na téma Hranice možného v dokumentárním televizním formátu.

Od roku 1999 pracuje v České televizi jako dramaturg, v letech 2002-2003 a 2005-2006 jako vedoucí dramaturg (kolektiv: Velká voda, Jiří Krejčík: Národ v sobě, A. Činčerová: Listy z Provence, O. Sommerová: Máňa po deseti letech, O. Sommerová: Ztracená duše národa, H. Třeštíková: Paměť 20. století, Obsluhovala jsem Karla Čapka, Pavel Štingl: Druhý život Lidic, Pavel Koutecký: Islandská paměť, Petr Bok: Mezi hvězdou a půlměsícem). Jedinečnou mediální a dramaturgickou zkušenost získal na akci Největší Čech, kde byl pověřen dramaturgií všech dokumentárních částí tohoto projektu.

V roce 1999 založil nakladatelství Malá Skála, které se věnuje knihám dokumentárního charakteru (K. Erban: Starý kalendář, V. Sorokin: Fronta, G. Bruno: Božskému Rudolfu II), textům o krajině (P. Hájek a kol: Krajina zevnitř, P. Hájek: Česká krajina a baroko, J. Sádlo: Krajina a revoluce) a samozřejmě filmovým publikacím (O. Sommerová: Filmový esej, P. Kotek: Kronika Studentského vysílání, H. J. Schlegel: Podvratná kamera, L. Daneš.: Můj život s múzami, televizí a tak vůbec) Nejvýraznějším filmologickým počinem bylo vydání bilančního rozhovoru s Janem Špátou: Okamžiky radosti, který s ním jako bývalý student vedl.

Svoji pedagogickou činnost zahájil v roce 1992 jako lektor angličtiny na jazykové škole Vladimíra Valenty v Praze. Po té v letech 1997-2003 působil na FAMU jako odborný asistent. Přednášel na katedře dokumentární tvorby Dějiny českého a Dějiny světového dokumentárního filmu, Televizní prostor a vedl Dramaturgický seminář. Byl také 6x spoluředitelem grantu Rady vysokých škol. V letech 2002-2005 vyučoval Dokumentární film na Vyšší odborné škole filmové v Písku a na Filmové akademii tamtéž. Od roku 2004 vyučuje jako odborný asistent (od 2007 jako docent) na Literární akademii (Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého) v Praze a to předměty Mediální komunikace, Mediální obraz a Dějiny médií. Od září 2006 působí na této škole také jako prorektor, předseda Ediční a Mediální rady. Pohostinsky uskutečnil řadu přednášek domácích (FFUK-filmová věda, FFUK-kulturologie, PCFE – Documentary Film) i zahraničních (University of Glasgow).


15.7.1973
Praha, Československo
Martin Štoll csfd

Cesta na VostokInventura FebiaPomník inteligenciNás se bojí zubatáVizionář televize Jaroslav ŠafránekŠkoláci versus drogyOsudy hvězdCestománieEstonský oheňLitevská nadějeLotyšská píseňOdpoledne pro všechnyHrajeme celkem ochotně aneb Ochotníci z BakovaSbírka zapadlých vlastencůDeset století architekturyMá Malá SkálaPoutníci chaosemGEN - Galerie elity národaKdyž musíš, tak musíš?Jak se žijeGENUSOko - pohled na současnostČétéčkoÚsměvy


Aktualizace osobnostního profilu Martin Štoll: 11.11. 2023 23:31