Helena Kružíková (1928 - 2021)


Významná brněnská herečka Helena Kružíková pochází z Třebíče. Již v době okupace propadla divadlu, po osvobození pak nastoupila na brněnskou Státní konzervatoř, která se v průběhu jejího studia transformovala na Janáčkovu akademii múzických umění. V prvním poválečném ročníku studovala s řadou významných osobností, jako byli Josef Karlík nebo Květa Fialová. Studium dokončila v roce 1950 a s některými dalšími spolužáky ze školy nastoupila do Těšínského divadla v Českém Těšíně, kde však setrvala jen jednu sezónu (1950-1951).

Filmografie Heleny Kružíkové není nijak bohatá, což bylo jako u řady jiných významných herců důsledkem angažmá mimo Prahu. V nevelkých dívčích rolích debutovala ve dvou budovatelských filmech, OLOVĚNÝ CHLÉB (1953) a PŘICHÁZEJÍ Z TMY (1953). V průběhu dalších desetiletí vytvořila ve filmu několik postav matek mladých hrdinů. Z postav tohoto typu můžeme připomenout film PRVNÍ DEN MÉHO SYNA (1964), kde byla matkou Vladimíra Pucholta, o několik let později byl jejím synem Ivan Vyskočil ve filmu PLAVENÍ HŘÍBAT (1975).

Ze spolupráce s televizí stojí za zmínku přepis Vančurovy hry JOSEFÍNA (1968), který byl především exhibicí začínající Hany Zagorové, tehdy ještě jako herečky. Brněnská televize nasnímala také několik divadelních představení s účastí Heleny Kružíkové (NEBOŽTÍK NASREDIN, 1964; RACEK, 1976). Naposledy se objevila jako jedna ze sudiček v televizní pohádce TŘETÍ SUDIČKA (1986).

Kromě divadla navázala Helena Kružíková po svém příchodu do Brna úzkou spolupráci také s rozhlasem a až do konce 80. let účinkovala v řadě rozhlasových her. Široké pole působnosti našla také v oblasti dabingu, který v Brně dosáhl vysoké kvality; její hlas bylo možno slyšet z řady zásadních děl světové kinematografie, po roce 1989 i v zahraničních seriálech (DALLAS). Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 1998 Cenu Františka Filipovského. Je také nositelkou ceny Senior Prix, které jí v roce 1996 udělila Herecká asociace. V dřívějších dobách působila i pedagogicky a v letech 1974-1991 vyučovala na brněnské konzervatoři.


17.11.1928
Třebíč, Československo
3.3.2021
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Helena Kružíková csfd

Tchyně a uzenýTřetí sudičkaObdobí digitálníO Stehlíkovi a JuliánceŠkolní večírekNáš dědek JosefJednou v Karlových VarechMěsíční vílaPlavení hříbatŽivot není sen, moje milá...Čierne ovcePohádkový zákonUprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlakParadajsZločincem proti své vůliČtyři sváteční dnyJá jsem OsangoJosefinaPřípad korneta JelaginaPoutníkÚsměvy po MahenovskuPrvní den mého synaVdova CapetováVysoká zeďBlátivé cestyTři přáníŠkola otcůOlověný chlébPřicházejí z tmySlovácko sa nesúdíRacekNebožtík NasredinTotální kuropěníZmoudření dona QuijotaBakalářiKouzelný hrášekCeny Thálie 26. ročník


Aktualizace osobnostního profilu Helena Kružíková: 1.11. 2023 18:45