Dagmar Sedláčková (1927 - 2004)


Dagmar Sedláčková pocházela z Prahy, od dětství toužila hrát divadlo a vystudovala Státní konzervatoř v Praze (1948). Ještě za studií zaznamenala úspěch u konkurzů a kamerových zkoušek pro dva filmy, v nichž pak i hrála. V obou případech šlo o adaptace nadčasových literárních děl a byly to také největší role Sedláčkové ve filmu. Prvním z nich bylo sociální drama O ŠEVCI MATOUŠOVI (1948), kde hrála Tonku, dceru jednoho z hlavních hrdinů. V komedii HOSTINEC U KAMENNÉHO STOLU (1948) pak spolu s Dagmar Frýbortovou vytvořila sesterskou dvojici, o jejíž přízeň se ucházeli bratři v podání S. Beneše a R. Hrušínského.

Osobitá barva hlasu v kombinaci s nevšední kulturou přednesu umožnily Sedláčkové dlouhodobé uplatnění v Divadle hudby (1957-1990), často recitovala ve Viole a Lyře Pragensis, vynikla především účastí v Holanově básnické skladbě Noci s Hamletem, na gramofonových deskách byl zaznamenán její výkon v Manon Lescaut, v televizi v jejích počátcích uváděla hudebně a literárně zaměřené programy. Nejvíce známá je ale rozhlasovým posluchačům, protože několik desetiletí uváděla sobotní populárně naučný magazín Meteor. I po odchodu do penze zůstala aktivní a v posledních letech připravovala a režírovala pořad Tulák po hvězdách, který uváděla Lyra Pragensis.

Dagmar Sedláčková zemřela 4. června 2004 ve věku 76 let a je pohřbena na Vyšehradě.


12.8.1927
Praha, Československo
4.6.2004
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Dagmar Sedláčková csfd

Člny proti prúduTomu věnec budiž dánTančila Anna Slezáková polku?Florenc 13,30Olověný chlébSlovo dělá ženuHostinec „U kamenného stolu“O ševci MatoušoviVirtus ut sol micatDivadlo hudbyU lékařeOkamžik, spojím!Můj Štědrý denByli jste při tom?Herci a písničky


Aktualizace osobnostního profilu Dagmar Sedláčková: 5.11. 2023 20:36