Otakar Dadák (1918 - 1992)


Herec Otakar Dadák pocházel z Brodku u Prostějova a svůj sen o herectví realizoval studiem na Státní konzervatoři v Brně, které dokončil v roce 1941. Poté byl krátce angažován v brněnském Zemském divadle (1941), další léta okupace pak strávil ve Východočeském divadle v Pardubicích (1941-1945). Po osvobození se vrátil do Brna, kde pět sezón působil ve Svobodném divadle. Tato scéna byla zformována hned po skončení války díky nadšení mladých divadelníků a její soubor posílila řada později známých herců (dnes nese název Městské divadlo Brno). Repertoár divadla sázel především na osvědčené kusy českých autorů.

Spolu s dalšími začínajícími brněnskými herci debutoval Dadák na filmovém plátně koncem čtyřicátých let. Jako dělník František Mokroš se objevil poprvé v budovatelském filmu VELKÁ PŘÍLEŽITOST (1949), následovalo několik dalších rolí ve snímcích podobného žánru. Z typově podobných postav vyniká jeho traktorista Vašek v okupačním dramatu MORDOVÁ ROKLE (1951). Po delší odmlce se k práci ve filmu vrátil počátkem šedesátých let, kdy hrál například řidiče v komedii U NÁS V MECHOVĚ (1960).

V českém filmu hrál Otakar Dadák naposledy v roce 1974, kdy se v nevelké roli objevil v dnes právem opomíjeném Menzelově snímku KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO (1974). Následně byl pro spolupráci před kamerou osloven ještě dvěma významnými slovenskými režiséry (Martin Hollý a Štefan Uher) a participoval na jejich filmech HORÚČKA (1975) a KEBY SOM MAL DIEVČA (1976). Další Dadáková práce před kamerou se odehrávala již jen v televizi, hrál v několika inscenacích, televize zaznamenala také některá divadelní představení, v nichž hrál (RACEK, 1976). Naposledy hrál v televizní inscenaci POZVÁNÍ NA ZÁMEK (1989), která vznikla v brněnském studiu.

Významnou položku Dadákovy tvorby činí práce s hlasem. V brněnském studiu Československého rozhlasu se podílel na vzniku řady čtených dramatizací literárních předloh, natáčel také na gramofonové desky, spolu s dalšími herci vystupoval v recitačních pásmech v Domě umění v Brně, uměleckému přednesu se ostatně věnoval i v televizi.


16.12.1918
Brodek u Prostějova, Československo
8.4.1992
Brno, Československo
Otakar Dadák csfd

Jan houslistaPozvání na zámekSmrt v kruhuOznamuje se láskám vašimČas žhavých kamenůSatelitKněžna LibušeStopy zločinu: Otmar čeká spojkuVysoká hraPolíčkoNasredinObrazKomtesa MarySoudce a drahokamNeviditelné nebezpečíOdchod bez řádůČas na hodináchObyčejný důvodTrojúhelníková podobnostSvětlo z temnotPožehnaný věkŠkolní večírekDomácí strava je domácí stravaOpustíš-li mne...NehodaNerovná láskaSvětlo bezesných nocíKeby som mal dievčaV každé kaluži slunceČlověk odjinudDeník psaný na voduHorúčkaJak se Kudla přepočítalKdo hledá zlaté dnoJá jsem OsangoŠťastný JimJdi za zeleným světlemMoudrý EngelbertDen velkého hněvuÚspěchÚtěk do BudínaKdo zabil Jean Norwoodovou?Neklidné štěstíČtvrtý obratelPoslední etapaU nás v MechověAnna proletářkaCesta ke štěstíMordová rokleVeliká příležitostSpřízněni dobouKonec dětských lásekJá se tam vrátímZměny skupenství II.Panelové stavby II. - MontážZabraňte nákaze 092


Aktualizace osobnostního profilu Otakar Dadák: 30.10. 2023 21:10