Jindřich Světnica 80 let


Rodina Jindřicha Světnici žila na počátku druhé světové války na Slovensku, kde jeho otec působil jako úředník finanční správy, později ale došlo k nucenému vysídlení na jižní Moravu, kde se Jindřich ve Velkých Pavlovicích v roce 1944 narodil. Vyrůstal ve Strážnici, kde také absolvoval gymnaziální studia, již od dětství se aktivně věnoval hudbě, zpíval s cimbálovkou, později byl v Hodoníně kytaristou studentské beatové skupiny, zároveň hrál amatérské divadlo. Po maturitě nastoupil na brněnskou JAMU, kterou absolvoval v roce 1966.

Na filmové plátno vstoupil Světnica ještě jako student DAMU, když byl obsazen do role mentálně postiženého pasáka koní Michala podezřelého z vražd ve filmu VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ (1966). Stejně jako u řady jiných herců trvale působících mimo Prahu, tak i u Světnici přibývaly filmové role jen pomalu a nárazově. Ze známějších filmů můžeme připomenout až z osmdesátých let tituly jako KALAMITA (1981), kde ztvárnil postavu závodního lékaře, nebo LÁSKA Z PASÁŽE (1984) s nevelkou kreací barmana Rudy. Zatím naposledy stál před filmovou kamerou v u nás málo známém slovenském filmu POSTOJ (1988).

Podstatně více se Jindřich Světnica uplatnil v televizi, a to především v jejím brněnském studiu, s nímž spolupracoval prakticky od jeho začátků. Spolu s dalšími brněnskými herci se objevoval v inscenacích a pohádkách brněnské televizní produkce, v Praze později dostal menší role v seriálech RODÁCI (1988) nebo KONEC VELKÝCH PRÁZDNIN (1996), k práci v Brně se pak vrátil se seriálem ČETNICKÉ HUMORESKY (1997). Nedílnou součásti Světnicovy tvorby je také práce pro rozhlas.


6.1.1944
Velké Pavlovice, Protektorát Čechy a Morava
Jindřich Světnica csfd

LidicePodzimní návratJak se Kuba stal mlynářemNoční strážKurýrPapierový drakSkús ma objaťPostojSilvestr 1886Láska z pasážeNasredinŠťastný domovKabát na mladíkaObdobí digitálníKalamitaExponát smrtiKdo chytá štěstí za pačesyJako všichni v této uliciJá jsem Stěna smrtiZlaté časyKrejčí Záševek a bradatý kámenNehodaNevěsta v pytliSvětlo bezesných nocíHlavou proti zdiSkleněná dámaNultý kilometrVrah skrývá tvářOkno do hřbitovaČetnické humoreskyHříšní lidé města brněnskéhoKonec velkých prázdninDetektiv Martin TomsaRodáciSlovácko sa nesúdíKonec dětských lásekTajemství zlatého drakaŠkola ženBakalářiDaleko, hluboko, a vysoko


Aktualizace osobnostního profilu Jindřich Světnica: 30.10. 2023 10:59