Graham Yost 64 let


Kanadský filmový a televizní scenárista, mezi jehož nejslavnější práce patří scénáře k akčním hitům NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP a POVODEŇ. Graham je synem populárního moderátora Elwy Yosta, který v kanadské televizi léta uváděl pořad Saturday Night at Movies. Ten také dohlédl na patřičnou filmovou výchovu svého dítěte – jednou došel Graham do školy s omluvenkou „Omluvte pozdní příchod mého syna, nutil jsem ho dívat se do noci na Občana Kanea.“

Frenetická NEBEZPEČNÁ RYCHLOST režijně debutujícího kameramana Jana de Bonta se stala akčním megahitem roku 1994. Celosvětově vydělala více než desetinásobek svého skromného 30ti milionového rozpočtu a z Grahama udělala žádané zboží. V následujícím roce za ni byl také nominován na cenu Edgara Allana Poea, udělovanou autorům detektivních příběhů na poli literárním, divadelním a filmovém, kterou mu ale bohužel vyfoukl Quentin Tarantino s Pulp Fiction. O tři roky později natočil Jan de Bont už bez Grahama druhý díl podle scénáře původně určeného pro třetí Smrtonosnou past a výrazně nepovedený film si jen horko těžko vydělal na své mamutí výdaje (145 milionů).

Graham už u akce zůstal a napsal scénář k další akční pecce OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP (1996), v režii v Americe ledva naturalizovaného asijského tygra Johna Woo. 65ti milionový film nebyl ani zdaleka tak úspěšný jako ten předchozí, ale přesto vydělal něco přes dvojnásobek svých nákladů. Mimochodem v názvu filmu zmíněný vojenský termín „zlomený šíp“ ve skutečnosti neoznačuje ztracenou atomovou hlavici (ta se označuje termínem „prázdný toulec“), ale jakoukoliv nehodu, v níž hlavice figuruje, např. je-li nešťastnou náhodou odpálena.

O moc lépe než OPERACE ZLOMENÝ ŠÍP si nevedl ani vlažně přijatý 70ti milionový akční thriller POVODEŇ (1998) o nepovedené loupeži na pozadí povodně ohrožující americké maloměsto. Graham se tu opět sešel s Christianem Slaterem, který stejně jako u předešlého filmu hrál hlavní roli a zároveň jej koprodukoval a s producentem OPERACE Markem Gordonem. Film měl dokonce opět režírovat John Woo, ale místo něj nakonec usedl na režisérskou sesli švédský kameraman Mikael Solomon, který se s kamerou namočil už na Cameronově PROPASTI. Film se původně jmenoval Flood, ale tvůrci se báli, že by si ho diváci pletli se dvěma jinými katastrofickými filmy roku 1997 (Rozpoutané peklo, Sopka) a tak radši zvolili název Hard Rain a téměř o rok pozdrželi jeho uvedení.


5.9.1959
Etobicoke, Ontario, Kanada
Graham Yost csfd

The GrizzliesSixty Minute ManYoung ArthurPoslední pevnostMise na MarsPovodeňOperace: Zlomený šípNebezpečná rychlostSiloSlizoun PeteStrážce pořádkuFalling SkiesPacifikVize zločinuKalifornské létoVzkvétající městoBratrstvo neohroženýchZe Země na MěsícThe Powers That Be


Aktualizace osobnostního profilu Graham Yost: 19.4. 2024 20:56