Daniel Rous 63 let


Daniel Rous pochází z herecké rodiny, jeho otec Miroslav Rous (1924-1984) byl dlouholetým členem divadla v Mladé Boleslavi, hrála tady i matka, která ale po narození dvou synů na další hereckou kariéru rezignovala a věnovala se rodině. Daniel Rous se narodil v Mladé Boleslavi, kde tehdy oba rodiče měli angažmá, a tady také vyrůstal, od dětství účinkoval v Dismanově dětském rozhlasovém souboru, k pozdější herecké dráze směřovaly i jeho další mimoškolní aktivity. První roli před kamerou mu svěřil režisér Ludvík Ráža v třídílné televizní inscenaci NEBEZPEČÍ SMYKU (1975), kde Daniel Rous hrál hlavního hrdinu potýkajícího se s problémy po rozvodu rodičů (spolu s ním zde hráli Milena Dvorská nebo Radoslav Brzobohatý), mezitím hrál další menší role v inscenacích a pohádkách.

Od počátku 90. let je Daniel Rous bez stálého angažmá, ale jako pohostinsky účinkující herec vystřídal od té doby řadu pražských scén. Hrál například v Hudebním divadle v Karlíně (Má férová Josefína), v divadlech Kalich (Tajemství), Rokoko (Romové a Julie) nebo ABC (Večer tříkrálový). Menší příležitosti mu nadále přinášela i kamera, vedle seriálové tvorby a televizních inscenací připomeňme jeho vedlejší roli v historickém filmu V ERBU LVICE (1994), koncem dekády začal častěji spolupracovat se zahraničními produkcemi, které natáčely v České republice. Objevil se například v kanadském filmu JOHANKA Z ARKU (Joan of Arc, 1999) nebo v americkém PŘÍBĚHU RYTÍŘE (A Knight's Tale, 2001).

V posledních letech nachází Daniel Rous trvalejší zázemí v pražském Divadle na Fidlovačce (stále ale jen ve formě pohostinského vystupování), kde hrál například v představeních Tramvaj do stanice Touha, Kabaret nebo Pekelník. Kromě toho je stálým hostem Městského divadla v Mostě a spolupracuje i s dalšími soubory. Před kamerou se v poslední době objevuje především v televizních seriálech (ČERNÍ BARONI, 2004; POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ, 2004; ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, 2005; HORÁKOVI, 2006; KRIMINÁLKA ANDĚL, 2008), ve filmu hrál zatím naposledy v komedii EXPERTI (2006). Televizním divákům se nejvíce zviditelnil účastí v zábavné show KDYŽ HVĚZDY ZPÍVAJÍ (2009), kde zpíval ve dvojici s Marcelou Březinovou. Dlouhodobě se Daniel Rous věnuje také dabingu, namluvil již desítky zahraničních filmů (daboval například Arnolda Schwarzeneggera), nejvíce známý je především díky legendárnímu seriálu PŘÁTELÉ (Friends), kde několik let daboval Davida Schwimmera v postavě Rosse.

Daniel Rous je podruhé ženatý, z prvního manželství má syna Lukáše Rouse, který se též věnuje herectví, zatím především v divadle.


28.1.1961
Mladá Boleslav, Československo
Daniel Rous csfd

Známí neznámíMiladaJedlíci aneb Sto kilo láskySaxána a Lexikon kouzelZakázaný člověkDevatenáct klavírůFišpánská jablíčkaTaco a králíčekExpertiJean Moulin, une affaire françaiseOknoPříběh rytířeJohanka z ArkuČervený Bedrník: Valentine GautierLiščí doupěPoe a vražda krásné dívkyJediná na světěRukama nevinnostiMalý bílý koníčekMarie RůžičkaV erbu lviceSedmero krkavcůSněhurkaDiscopříběh 2Král kolonádPřípady pana JaníkaPutování po Blažených ostrovechHláskaNa vlastní nohyBloudění orientačního běžcePadalo listí, padala jablíčkaVítr v kapseZelená vlnaVíkend bez rodičůKluci z bronzuRukojmí v Bella VistaJulie pod balkonemMísto zločinu České BudějoviceSedm schodů k mociDevadesátkyBoženaDvojka na zabitíManželství po českuMarie TerezieRaplSpecialistéDáma a KrálRodinné vztahyPolda


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Rous: 31.10. 2023 12:37