Zora Cejnková 52 let


Po studiích masové komunikace a televizní tvorby na FSV UK (1994) začínala jako redaktorka, autorka námětů a scénáristka v komerčních stanicích TV Nova a TV Prima. Od roku 2000 se věnuje dokumentární tvorbě a v poslední době také novým formátům. Světovou pozornost a prestižní ocenění na Creative Forum Berlín, pořádaný Evropskou vysílací unií (EBU), získal její původní formát Dovolená v protektorátu (2015).

Další kapitolou v tvorbě Zory Cejnkové jsou oceňované cestopisy, například odvážně realizovaný film s kubánskými disidenty o životě na „ostrově svobody" Kuba inkognito (2005) nebo citlivé plastické svědectví o mentalitě Velšanů Cymru am Byth – Ať žije Wales (2008), kteří dodnes prožívají své národní obrození.

Z volné tvorby: Moravští Lucemburkové (2002) o dějinách Moravy, Vážený Leonide Iljiči (2008) historicky i fakty cenný film přibližující zrod tzv. „zvacího dopisu" z roku 1968, sociologicky laděný snímek o temném světě pirátů silnic V očích smrt (2011) nebo výpravný dokument o vzniku Vyšehradského kodexu Záhada kodexu XIV A 13 (2013).

Cejnková je dynamická autorská osobnost se zájmem o aktuální problémy, jež v sobě nezapře původní profesi publicistky a zvídavé novinářky. V řadě filmů vystupuje na kameru, ne jako moderátorka, ale jako autorka, která se ztotožňuje se zpracovávaným tématem.


7.5.1971
Brno, Československo
Zora Cejnková csfd

Když přišla noc...A člověk stvořil robotaZáhada kodexu XIV A 13Doktorská odysseaSvět podle PernštejnůMuž, který zkrotil voduThe Tap TapV očích smrtCymru am Byth aneb Ať žije WalesVážený Leonide IljičiByl jsem na pohřbu LeninaHon na svatého MauraKuba inkognitoDruhý životEgypťanéHra o krajinuProměny českého zločinuŘímané za humny!Hrdelní zločiny: Bez slitováníHrdelní zločiny: Když vraždí ženyMoravští LucemburkovéDovolená v éře páryDovolená v ProtektorátuKonfrontace Petra Fischera


Aktualizace osobnostního profilu Zora Cejnková: 1.11. 2023 03:57