Vilém Udatný 54 let


Herec Vilém Udatný byl řadu let oporou Národního divadla, filmoví a televizní diváci jej ale znají spíše z dabingu. Pochází z jihočeského Písku a herectví vystudoval na hudebně-dramatickém oddělení Pražské konzervatoře. Po absolutoriu v roce 1990 získal první angažmá ve Středočeském divadle působícím v Kladně a Mladé Boleslavi a tady setrval šest let (1990-1996). Velké herecké příležitosti dostal v představeních Kniha džunglí, Limonádový Joe nebo Večer tříkrálový, příležitostně hostoval také na pražských jevištích (Divadlo ABC, Národní divadlo). První zkušenosti s kamerou získával v televizi nebo v rámci krátkých filmů.

Z další spolupráce Viléma Udatného s kamerami připomeňme jeho postavu krále Valentina v pohádkové trilogii ZKŘÍŽENÉ MEČE (1998), ZVONÍCÍ MEČE (2000) a ZÁZRAČNÉ MEČE (2001), nadále hrál například v seriálech. Seriálová tvorba ze zahraničí dominuje také aktivitám Viléma Udatného v oblasti dabingu, jemuž se věnuje od devadesátých let. Vedle jihoamerických telenovel namlouval také animované seriály, jeho hlas zazněl i ve čtyřdílném francouzském filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (1998), pro různé televizní stanice daboval i řadu filmů (SPÁČI, NĚCO NA TÉ MARY JE).

Od roku 2005 je Vilém Udatný bez stálého angažmá, na scéně Národního divadla ale nadále vystupuje jako host. Diváci jej pak mohli vidět například v Divadle na Jezerce (Petrolejové lampy) nebo v Divadle Ungelt (Láskou posedlí). Kromě dabingu znovu točí v televizi, vidět jsme jej mohli v několika seriálech nebo pohádkách. Zatím jedinou položkou Udatného filmografie v rámci celovečerních titulů je středověká veselohra AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI (2009).


9.10.1969
Písek, Československo
Vilém Udatný csfd

Balada o pilotoviHurvínek a kouzelné muzeumZločin v PolnéFotografCyril a Metoděj – Apoštolové SlovanůHranařiZatímco jsi psalAť žijí rytíři!Hospoda U bílé kočkyPost Bellum10 způsobů láskyFišpánská jablíčkaV hlavní roliBoží pole  s. r. o.Zastřený hlasVítězstvíVšichni musí zemřítNevěsta s velkýma nohamaZázračné mečeZvonící mečeZkřížené mečeO spanilé JašinceO Janovi a podivuhodném příteliPárátkoPřípad KolmanDáma a KrálOdznak VysočinaSpecialistéAnatomie životaKukačkyOchránceZločiny Velké PrahyKrejzoviLinkaČechoviBohéma


Aktualizace osobnostního profilu Vilém Udatný: 24.11. 2023 13:18