Petr Pelzer (1941 - 2017)


Petr Pelzer pochází z Brna, kde také vystudoval na JAMU herectví (1963), pak prošel vojenskou službou jako recitátor a konferenciér v Armádním uměleckém souboru. Poté působil v Divadle Maringotka (1965-1968), pohostinsky účinkoval také v Divadle Na zábradlí (Hra na Zuzanku). Jeho další působení je spjato s Moravou, v letech 1968-1979 hrál v olomouckém Divadle Oldřicha Stibora, kde si herecké začátky odbyl v komediích, ale později přešel k dramatické tvorbě (Obchodník s deštěm, Hamlet, Romeo a Julie). Koncem 70. let přešel do Ostravy, kde našel uplatnění v Divadle Petra Bezruče (1979-1980) a následně ve Státním divadle (1980-1984). Tady zaujal svými postavami v Maryše nebo Vévodkyni valdštejnských vojsk. Již ve zralém věku se pak vrátil do Prahy a hrál v Městských divadlech pražských (1984-1994), kde se znovu vrátil k Obchodníkovi s deštěm, dále hrál například v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Od roku 1994 je Petr Pelzer členem činohry Národního divadla v Praze. Svým zjevem je předurčen k rolím intelektuálů, jimž dodává střídmý civilní projev, obohacený ovšem o hluboký citový prožitek. V Národním divadle nabízel své herecké umění řadě her klasického repertoáru (Falkenštejn, Běsi, Mistr a Markétka, Krvavé křtiny, Mnoho povyku pro nic). V nejnovější době jej bylo možno vidět v legendární komedii Sluha dvou pánů nebo v české klasice jako Lucerna a Naši furianti. Pelzer vystupuje také na scéně Stavovského divadla, spolupracuje také s dalšími divadly, například Miriam, podílel se také na zvukových snímcích Divadla S+H.

Až po roce 1989 dostal Petr Pelzer možnost ztvárnit ve filmu a televizi i významově větší postavy. Kromě vedlejší role ve filmu SVATBA UPÍRŮ (1993) zaujal poměrně velkou úlohou ve snímku HELIMADOE (1993), kde si zahrál hlavního dětského hrdinu v dospělém věku. Výrazná byla také jeho kreace primáře ve filmu UČITEL TANCE (1994; oba filmy v režii J. Jireše). V televizním formátu pak vytvořil poměrně velkou postavu královského rádce v pohádce KRÁLOVSKÝ SLIB (2001). Zatím naposledy hrál Pelzer člena lékařské komise v oceněném filmu HLÍDAČ Č. 47 (2008). Kromě těchto aktivit se Petr Pelzer vyskytuje také v četných rozhlasových inscenacích a často spolupracuje i s dabingem.


1.5.1941
Brno, Protektorát Čechy a Morava
4.7.2017
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Petr Pelzer csfd

Malý PánLáska na vláskuDevatenáct klavírůHlídač č. 47Kozí příběh - Pověsti staré PrahyNa vlky železaV hlavní roliStříbrná vůně mrazuJak ukrást DagmaruKrálovský slibAtentát na ministra financíO kumburské MeluzíněUsmívej se, lásko máMalý bílý koníčekPříliš hlučná samotaUčitel tanceSvatba upírůEcce ConstantiaHelimadoePilát Pontský, onoho dnePopel a hvězdyPřes padací mostyPřípady pana JaníkaJmenuji se po tátoviZnačka: Na dožitíČlověk proti zkázeŠanceTen zázračný dotek láskyZelená řekaDanKaštan pro štěstíPřátelé Bermudského trojúhelníkuTřináctý předsedaJsi krásnáNejdelší cestaSmrt krásných srncůZáhada zamčeného pokojeDobré světloPřípad JaruškaTurek v ItáliiVařili, vařili pohádkuZáviš a KunhutaJanek PětrandočepiceKočár pro princeznuPohádkové prázdninyÚnosy bez výkupnéhoLukášMá láska s JakubemPosedlostPravda neroste na višni3x denně kapku rosyBeskydská epizodaPetr a jeho partaPřicházejí bosí: NezralostPaní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdceČtveráciHořká slza radostiOhrožené městoSonáta v Mariánských LázníchFarma na konci světa


Aktualizace osobnostního profilu Petr Pelzer: 3.11. 2023 08:35