Jiří Tomek (1931 - 2013)


Významný brněnský herec Jiří Tomek patří již dlouhá léta k předním osobnostem Městského divadla v Brně, ale jeho práce má samozřejmě i širší přesah. Narodil se v Třebíči, ale vyrůstal v brněnské čtvrti Židenice a od let dospívání pozorně sledoval kulturní dění ve městě. Herectví vystudoval na brněnské JAMU (1953) a do svého prvního profesionálního angažmá putoval na scénu Slováckého divadla v Uherském Hradišti (1953-1954), kde ostatně pohostinsky vystupoval již za studií, potom musel absolvovat dvouletou základní vojenskou službu.

První zkušenost s filmovou kamerou učinil Jiří Tomek v době svého krátkého pražského angažmá a objevil se ve filmu ANDĚL BLAŽENÉ SMRTI (1966). V brněnském televizním studiu pak ztvárnil hlavní roli v inscenaci JÁ, TRUCHLIVÝ BŮH (1967), která je však podstatně slavnější ve své pozdější filmové verzi s Pavlem Landovským. Zajímavou příležitost dostal ve dvou umělecky hodnotných filmech přelomu 60. a 70. let. V později zakázaném filmu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968) si zahrál roli Máčaly, regionálního politika s amorálním kreditem. Další pozoruhodnou kreaci předvedl v pesimistickém venkovském dramatu KATEŘINA A JEJÍ DĚTI (1970).

V sedmdesátých letech stál Jiří Tomek před filmovou kamerou jen výjimečně, točil spíše pro televizi, převážně v Brně. Podstatně více příležitostí dostal v následující dekádě, v 80. letech hrál v řadě filmů určených dětským divákům (KOPRETINY PRO ZÁMECKOU PANÍ, 1981; MALÝ VELKÝ HOKEJISTA, 1982; POHLAĎ KOČCE UŠI, 1985; JSI FALEŠNÝ HRÁČ, 1986; HURÁ ZA NÍM, 1988). Jen výjimečně vytvořil středně velké role ve snímcích ze současnosti, například v hořké komedii JAKO JED (1985). V průběhu osmdesátých let hrál Jiří Tomek v bezmála dvaceti filmech, naopak je zajímavé, že se v této době vůbec neobjevoval před televizní kamerou.

Spolupráci s televizí obnovil znovu v 90. letech, kdy hrál opět především v produkci brněnského televizního studia. Méně častěji se již objevoval ve filmu, za zmínku stojí jeho nevelké role v pohádkách CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (1994), PTÁK OHNIVÁK (1997) a JEZERNÍ KRÁLOVNA (1998). Jeho zatím poslední filmovou rolí je postava osamělého vesnického staříka v nízkorozpočtovém filmu 24 (2001).


17.2.1931
Třebíč, Československo
29.8.2013
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Jiří Tomek csfd

To vánoční šturmování aneb Pokoj lidem dobré vůleČáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda24Návrat ztraceného rájeO bojácném FloriánkoviJezerní královnaPták OhnivákZvědavý oselNoční strážCísařovy nové šatyPřípad AuffenbergBydlela v hotelu U AndělůPřípad s černým vzaduTvář za sklemPravda visí na vláskuSen o bílém voluŠance jako hromZvláštní bytostiÚrazHurá za nímKapsáři a falešný uhlířPetr a JanPřípad medvědí jeskyněČas žhavých kamenůSatelitTicho v soudní síniJsi falešný hráčPěsti ve tměSilvestr 1886Vysoká hraJako jedLáska z pasážePohlaď kočce ušiPolíčkoStopy zločinu: Jak zemřela TerezaStopy zločinu: Rezident s flétnouTrpká chuť slávyKariéraNoc smaragdového měsíceOldřich a BoženaZáchvěv strachuO chytrém šachoviKabát na mladíkaMalý velký hokejistaPoslední adresa neznámáDostihKopretiny pro zámeckou paníMezi námi klukyZelené červené jablkoBlues pro EFBDěti zítřkůRomanetoDrsná PlaninaRváčŽivnost jako řemenKdo sedí za komínemKufr plný nadějíV hodině nejtěžšíTangoBrána k domovu


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Tomek: 23.2. 2024 18:30