V. Ch. Vladimírov (1890 - 2023)


V. Ch. Vladimírov (uváděn i jako V. Ch. Vladimirov) se narodil jako Vladimír Chinkulov 20. ledna 1890 v moldavském městě Kišiněv, které v té době patřilo pod Ruské impérium. Měl pocházet ze staré ruské šlechtické rodiny. I přes velký odpor své rodiny se už jako mladík zajímal o divadlo a dramatické umění. Nezájem a odpor rodiny k jeho uměleckým zájmům v něm vyvolaly myšlenky na sebevraždu.

Ovšem po Velké říjnové socialistické revoluci uprchl roku 1920 i s ruským divadelním souborem do československé Prahy. Zde se uplatnil především v práci pro film, současně se ale věnoval i divadelní činnosti jako člen Sdružení ruských operních a činoherních umělců, založil První pražské ruské divadlo (se kterým až do 30. let vystupoval v zimních měsících ve vinohradské Měšťanské besedě) a roku 1925 ruský kabaret Zlatý kohout, jehož Ruský pěvecký a taneční soubor Zlatý kohout hrál ve filmech VOLHA V PLAMENECH (1934) a VÝKŘIK DO SIBIŘSKÉ NOCI (1935).

Se Sdružením ruských umělců vystoupil v letech 1921 a 1922 jako herec a režisér dvakrát na scéně Národního divadla v Praze. Jako herec a režisér se uplatnil např. v ruských hrách „Revizor“ (Anton A. Skvoznik – Dmuchanovský), „Ženitba“, „Večer spisovatele Arkadie Averčenka“ apod.

V českém filmu začínal v letech 1920 – 1923 jako hlavní mužská hvězda ve filmové společnosti Wetebfilm režiséra Václava Binovce: Jiří Voldán (ZA SVOBODU NÁRODA), herec Julius Mařan (PLAMENY ŽIVOTA), knížecí myslivec Jiří Hrdý (ČERNÍ MYSLIVCI), bratránek Theodor (ROMÁN BOXERA), tulák Solem (POSLEDNÍ RADOST), technik Miloš Vrba (NOC TŘÍKRÁLOVÁ), sekretář (MARWILLE DETEKTIVEM), především chlípný frajerský kolotočář Véna Sérink (DĚVČE Z PODSKALÍ), básník René Lorek (LÁSKA SLEČNY VĚRY), MUDr. Gall (ULIČKA HŘÍCHU A LÁSKY) a Petr Vladimír (MADAME GOLVERY). V těchto snímcích často vystoupil v partnerství se Suzanne Marwille.


20.1.1890
Kišiněv, Moldávie, Ruské impérium
25.11.2023
Rumunsko
V. Ch. Vladimírov csfd

Výkřik do sibiřské nociVolha v plamenech (francouzská verze)Vězeň na BezděziČerný plamenJejí princMalý dráteníčekBabinskýPražská švadlenkaPísně vězněnéhoMadame GolveryDobrodružství ve sněhuDěvče z PodskalíLáska slečny VěryNoc tříkrálováUlička hříchu a láskyO veliké vášniPoslední radostRomán boxeraPlameny životaZa svobodu národaJak se u nás kdysi filmovaloStrýček z Ameriky


Aktualizace osobnostního profilu V. Ch. Vladimírov: 25.11. 2023 03:05