Viktor Turžanskij (1891 - 1976)


Režisér Viktor Turžanskij přispěl do světové kinematografie bezmála devadesáti filmy, které natočil v Německu, Francii, Spojených státech i v rodném Rusku. Narodil se jako Vjačeslav Konstantinovič Turžanskij v Kyjevě a pocházel z umělecké rodiny. Původně studoval malířství a dějiny umění, v roce 1911 přesídlil do Moskvy, kde prošel průpravou pod vedením slavného K. S. Stanislavského. Ještě v předvečer první světové války se začal prosazovat jako filmový režisér, příležitostně byl i hercem a například jen v roce 1915 realizoval deset titulů, vesměs podle knižních předloh.

Natalie Kovanko byla ostatně hvězdou jeho prvních filmů natočených ve Francii počátkem dvacátých let, stejně tak Turžanskij angažoval i další ruské emigranty, jako byl například Ivan Mozžuchin (CARŮV KURÝR – Michel Strogoff, 1926). I když se ve Francii začal prosazovat jako samostatný a úspěšný tvůrce, například na slavném filmu Abela Gance NAPOLEON (Napoléon, 1927) měl podíl jako asistent režie. Celosvětový ohlas tohoto snímku mu pak umožnil odjet do Hollywoodu, kde v roce 1928 natočil dva filmy (DOBRODRUH – The Adventurer, 1928).

Po návratu do Evropy přišla nabídka z Německa, kde opět s Ivanem Mozžuchinem natočil drama MANOLESCU, KRÁL DOBRODRUHŮ (Manolescu – Der König der Hochstapler, 1929). V Německu se Turžanskij na nějakou dobu usadil, i když pracoval nadále i ve Francii, ve francouzské a německé verzi pořídil například adaptaci Rostandovy hry ORLÍK (L'aiglon/Der Herzog von Reichstadt, 1931). Z tehdejší Turžanského početné filmografie připomeňme drama NEZNÁMÝ ZPĚVÁK (Le chanteur inconnu, 1931), které sice v dobovém kontextu nijak nevyniká, ale zprostředkovalo mu setkání se začínající herečkou Simone Simon (1910-2005), která se časem stala filmovou hvězdou a také Turžanského životní partnerkou.

Se Simone Simon pak natočil film OČI ČERNÉ (Lex yeux noirs, 1935), mezitím ale pokračoval i v práci s manželkou Natalií Kovanko. Ta byla hlavní ženskou hrdinkou dobrodružného příběhu VOLHA V PLAMENECH (Volga en flammes, 1934) natočeném s finanční účastí pražské společnosti AB Barrandov a také s českými herci v menších rolích. Oficiální rozchod s Natalií Kovanko následoval až v roce 1937, bývalá manželka se nakonec vrátila do Sovětského svazu a zemřela v Kyjevě.


4.3.1891
Kyjev, Ruské impérium
13.8.1976
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Viktor Turžanskij csfd

Regina per Cesare, UnaVítězství Michaila StrogovaLa Donna dei faraoniLes CosaquesErode il grandeI battellieri del VolgaAphrodite, déesse de l'amourHerz ohne GnadeBeichtgeheimnisDie ToteninselKönigswalzerMorgengrauenArlette erobert ParisEhe für eine NachtSalto MortaleMutter sein dagegen sehrMann, der zweimal leben wollte, DerSi te hubieses casado conmigoVom Teufel gejagtDer blaue StrohhutDreimal KomödieOrient-ExpressKolotoč životaTonelliDie Goldene BrückeIllusionDie keusche GeliebteFeindeDer GouverneurEine Frau wie DuGeheimzeichen LB 17Modrá liškaVerklungene MelodieLe Mensonge de Nina PetrovnaNostalgiePuits en flammesStadt AnatolVertige d'un soirOči černéSvět se točí kolem láskyThe BattleVolha v plamenech (francouzská verze)L'OrdonnanceLa BatailleHôtel des étudiantsDer Herzog von ReichstadtL'AiglonLe Chanteur inconnuManolescu, Král dobrodruhůBouřeThe AdventurerWolga WolgaCarův kurýrLe Prince charmantCe cochon de MoriDame masquée, LCalvaire d'amourLe Chant de l'amour triomphantLa RiposteLe Quinzième prélude de Chopin


Aktualizace osobnostního profilu Viktor Turžanskij: 30.3. 2024 10:28