Karel Postranecký (1898 - 1974)


Karel Postranecký se narodil 7. února 1898 v Praze. Vystudoval medicínu a stal se z něho vojenský lékař. Od roku 1925 hrál ve svém prvním angažmá, v Divadle Vlasty Buriana, kam se dostal díky náhodě. Jednou Vlasta Burian potřeboval v divadelní hře latinský proslov. Byl mu doporučen Postranecký, který jako lékař latinu ovládal. Buriana zaujal natolik, že mu nabídl trvalé angažmá. Kromě Divadla Vlasty Buriana spolupracoval Postranecký také s experimentální scénou Moderní studio (1929) a krátce také s Moderním studiem (1939). Po válce se na divadelních prknech již neobjevil.

Ve filmu se objevil poprvé roku 1931 ve snímcích SKALNÍ ŠEVCI (důstojník vojenské posádky), MILÁČEK PLUKU (desátník), KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ (vrchní oficiál) a v české i německé verzi špionážního dramatu AFÉRA PLUKOVNÍKA REDLA (zapisovatel u soudu). V českém filmu hrál až do roku 1941. Pro filmové plátno navždy zůstane jako skvělý představitel výrazných epizodních rolí a roliček ve více jak šedesáti snímcích.

Nejčastěji hrál roličky policistů a vojáků (PÍSNIČKÁŘ, VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI, ROZPUSTILÁ NOC, JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ, VESELÁ BÍDA, STUDUJEME ZA ŠKOLOU, SRDCE V CELOFÁNU, HOTEL MODRÁ HVĚZDA), číšníků a vrchních (KOMEDIANTSKÁ PRINCEZNA, SVATEBNÍ CESTA, ULIČNICE, U SVATÉHO MATĚJE, CESTOU KŘÍŽOVOU), učitelů a profesorů (PŘED MATURITOU, POZDNÍ MÁJ, SEXTÁNKA, ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA!), lékařů a psychiatrů (DIAGNIOZA X, JEDNA Z MILIONU, AŤ ŽIJE NEBOŽTÍK, MANŽELSTVÍ NA ÚVĚR, VDOVIČKA SPADLÁ S NEBE) a úředníků (KRB BEZ OHNĚ, DĚTI NA ZAKÁZKU), tajemníků (ARMÁDNÍ DVOJČATA, BÍLÁ VRÁNA), vrátných (DIVOCH, ZA TICHÝCH NOCÍ), tesařů (PANTÁTA BEZOUŠEK) či klientů (ADVOKÁTKA VĚRA).

Rozsahem větší role Postranecký získal ve filmech svého zaměstnavatele Vlasty Buriana, který si ho prosazoval do svých snímků: dvojrole číšníka a důstojníka královské gardy v Lamačově LELÍČKOVI VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE (1932), čekatel ve FUNEBRÁKOVI (1932), polský přítel Rudolfa Špelce ve Fričově frašce ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC (1932), velitel roty v české i německé verzi filmu POBOČNÍK JEHO VÝSOSTI (1933), topič Balvan v komedii HRDINNÝ KAPITÁN KORKORÁN (1934) Miroslava Cikána, dvojrole strážníka a amerického konzulátního úředníka v Lamačově komedii NEZLOBTE DĚDEČKA (1934), věřitel Elvíry v HRDINOVI JEDNÉ NOCI (1935), komorník Vilém ve filmu DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ (1938) Karla Lamače, nafoukaný doktor v komedii U POKLADNY STÁL (1939), policejní inspektor v ULICI ZPÍVÁ (1939) režisérů Buriana, Šlégla a Broma, lovčí v BARONU PRÁŠILOVI (1940) Martina Friče a revizor Šajn ve Svitákově PŘEDNOSTOVI STANICE (1941).


7.2.1898
Baumgartenberg, Rakousko-Uhersko
4.11.1974
Praha, Československo
Karel Postranecký csfd

Hotel Modrá hvězdaPantáta BezoušekPřednosta staniceTěžký život dobrodruhaDruhá směnaKdyž Burian prášilTo byl český muzikantVy neznáte Alberta?Za tichých nocíPaní Kačka zasahuje...Paní Morálka kráčí městemSrdce v celofánuStudujeme za školouSvátek věřitelůTeď zas myU pokladny stál...U svatého MatějeUlice zpíváVenoušek a StázičkaVeselá bídaBílá vránaCestou křížovouDucháček to zařídíDěti na zakázkuHrdinové hranicMilování zakázánoNeporažená armádaSvatební cestaVčera neděle bylaŠkola základ životaAdvokátka VěraArmádní dvojčataBatalionKrb bez ohněRozvod paní EvyVdovička spadlá s nebeŽena pod křížemDivochKomediantská princeznaManželství na úvěrSextánkaTři muži ve sněhuUlička v rájiUličniceVzdušné torpédo 48Ať žije nebožtíkHrdina jedné nociJedenácté přikázáníJedna z milionuPrvní políbeníHrdinný kapitán KorkoránNezlobte dědečkaPozdní májRozpustilá nocTři kroky od tělaV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Za řádovými dveřmiŽena, která ví, co chceDiagnosa X


Aktualizace osobnostního profilu Karel Postranecký: 22.4. 2024 14:30