Gabriel Hart (1894 - 1961)


Gabriel Hart se narodil jako Gabriel Benhardt 13. února 1894 v Domažlicích. Ještě jako vysokoškolák začínal svoji uměleckou dráhu v Divadle umění (1912 – 1914). První světovou válku prožil při hereckém a režisérském zdokonalování na pražských scénách Uranie, Švandova divadla, Varieté, České činohry a Červené sedmy (1914 – 1919). V Divadle na Vinohradech (1919 – 1924) byl jako asistent a režisér. V letech 1924 – 1925 získal stipendium na studium divadel v Moskvě a Leningradě, jejichž sovětské hry poté uváděl i v Praze.

V úplných počátcích byl Gabriel Hart ovlivněn symbolismem. Záběr jeho režií byl opravdu široký, přes frašky, komedie a konverzačky až po dramata a tragédie různého původu a autorů. Jako spolehlivý režisér nejčastěji využíval při režii hereckou iniciativu a profesionalitu. Z jeho režií si uveďme: „Kvadratura kruhu“, „Obrácení mistra Rowlinsona“, „Vojevůdce Kotuzov“, „Vojnarka“, „Tartuffe“ apod.

Do české kinematografie vstoupil ještě v němých začátcích těsně po vzniku republiky. Nejdříve pro firmu Pragafilm napsal 1918 původní filmové náměty (NA POMOC DOHODĚ a FERENC SE ŽENÍ), scénáře (NA POMOC DOHODĚ a FERENC SE ŽENÍ) a dva snímky režíroval (NA POMOC DOHODĚ a LÁSKA SI NEDÁ POROUČET). V posledním jmenovaném si zahrál i filmovou roli. Bohužel, všechny tyto snímky se nedochovaly.

Poté na další filmovou autorskou činnost rezignoval a věnoval se pouze filmovému herectví. Až do roku 1926 si zahrál přítele Pavla v ŠESTNÁCTILETÉ (1918) J. A. Palouše, Karla Havlíčka Borovského v dalším Paloušově filmu ČESKÉ NEBE (1918), rádce v dramatu MRTVÍ ŽIJÍ / TAJEMNÝ PRAŽSKÝ DOKTOR (1922) Jana S. Kolára a hýřila z party v Kolárově ŘINĚ / TŘI LÁSKY ŘINY SEZIMOVÉ (1926).


13.2.1894
Domažlice, Rakousko-Uhersko
13.11.1961
Praha, Československo
Gabriel Hart csfd

Kudy kam?Jestřáb kontra HrdličkaO ševci MatoušoviPodobiznaV horách duníVelký případSkalní plemenoMuži nestárnouMěstečko na dlaniRyba na suchuVelká přehradaAdvokát chudýchJan CimburaPražský flamendrZ českých mlýnůDva týdny štěstíMinulost Jany KosinovéMuzikantská LiduškaTo byl český muzikantMořská pannaNevinnáStudujeme za školouTulák MacounCestou křížovouKlapzubova XI.PanenkaSoud božíVzhůru nohamaVčera neděle bylaZborovHordubalovéKomediantská princeznaVzdušné torpédo 48BezdětnáPísničkářŘinaMrtví žijíLáska si nedá poroučetČeské nebeŠestnáctiletáPodvod s RubensemNa pomoc DohoděFerenc se žení


Aktualizace osobnostního profilu Gabriel Hart: 19.4. 2024 05:10