Ada Karlovský (1885 - 1946)


Ada Karlovský se narodil jako Adolf Netrefa 30. července 1885 v Praze. S hereckou profesí započal roku 1903 u různých venkovských kočovných společností. Nakonec se usadil v Praze, kde začínal hrát v Divadle Marie Zieglerové (1908 – 1909). Následně jako herec a režisér působil na různých pražských scénách, často operetně a zpěvoherně zaměřených.

Kromě toho měl v letech 1917 – 1919 pronajaté vinohradské Pištěkovo lidové divadlo a ve 30. letech též pracoval mj. jako tajemník Tylova divadla v Nuslích. Vystupoval taky na zábavných večerech ve Velkém sále pražského paláce Lucerna. Svým „hranatým“ vzezřením a zjevem se často uplatnil v rolích různých důstojníků, generálů a oficírů, často v komickém a operetním repertoáru.

Svůj zpěv a hlasový projev se mu dařilo předvést v různých bulvárních fraškách, zpěvohrách a operetách. Pohyboval se od groteskní komiky až k vážnější a tragikomické poloze. Z jeho režií (často v nich hrál velké role) si uveďme „Když sukénky šustí“, „Veselé pradlenky“, „Černá ruka v Praze“, „Tažení Vény Vanáska“, „Růženčina svatební noc“, „Pepi a jeho kojná“, „Jeden den králem“, „Dráteníček“, „Zelená se, zelená…“ i „Kondelík a Vejvara“.

Jako herec se objevil př. v titulech „Černá ruka v Praze“, „Růženčina svatební noc“, „Pepi a jeho kojná“, „Odtroubeno“, „Almo, kde bydlíš?“, „Chudá holka“, „Krásná Lída“, „Lady Godiva“, „Kondelík a Vejvara“ (Stavitel Bečka), „Třetí zvonění“, „Podzimní manévry“, „Rudý milenec a růžová panenka“, „Za sportem a láskou“, „Naše miminko“ (Jimmy), „Maska červené smrti“, „Spodnička aneb 100 roků nepodmínečně“, „Krásná Helena“, „Veselé bloudění“, „Polská krev“ apod. apod.


30.7.1885
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
11.10.1946
Praha, Československo
Ada Karlovský csfd

Jarní píseňBláhový senValentin DobrotivýVelká přehradaAdvokát chudýchGabrielaHotel Modrá hvězdaNoční motýlRukavičkaTěžký život dobrodruhaDěvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoSrdce v celofánuTulák MacounTři vejce do sklaVdovička spadlá s nebeZe všech jedináHej-rup!Hudba srdcíPolská krevS vyloučením veřejnostiSvítáníŽivot je pesPeníze nebo životPepina RejholcováPísničkářTisíc za jednu nocAféra plukovníka RedlaDobrý voják ŠvejkLoupežníkMiláček plukuPoslední bohémPsohlavciSkalní ševciVe dvou se to lépe táhneVyznavači slunceDěvče z PodskalíMarwille detektivemRomán boxeraAda se učí jezditPražští adamitéBiograf 1898(Kino našich babiček)


Aktualizace osobnostního profilu Ada Karlovský: 11.4. 2024 17:18