Josef Oliak (1870 - 1953)


Josef Oliak se narodil 5. listopadu 1870 v Praze do rodiny obuvníka. Vyučil se hodinářem, hrál na piano a po práci písaře byl obchodníkem s hodinami. Za svou filmovou kariéru natočil na sto filmů. Před filmovým plátnem několikrát vystoupila také jeho družka Marie Oliaková (1876 – 1942), jež hrála třeba ve snímcích MUŽI V OFFSIDU, PSOHLAVCI, MATKA KRÁČMERKA, VÝDĚLEČNÉ ŽENY, FALEŠNÁ KOČIČKA či MĚSTEČKO NA DLANI. Spolu se setkali například ve snímcích SEXTÁNKA, PSOHLAVCI, MUŽI V OFFSIDU, POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE, MATKA KRÁČMERKA nebo VÝDĚLEČNÉ ŽENY.

Od roku 1925 se stal vyhledávaným představitelem takovýchto epizodních roliček (v roce 1937 jich takových sehrál až dvanáct). Poprvé se zjevil roku 1925 ve snímcích Z ČESKÝCH MLÝNŮ (fořt Hejl), VYZNAVAČI SLUNCE (statkář Vlach), SYN HOR (automobilista), LUCERNA (pan vrchní), JOSEF KAJETÁN TYL (páter), DO PANSKÉHO STAVU (oddávající kněz).

V němém období se ještě ukázal ve filmech VÁLEČNÉ TAJNOSTI PRAŽSKÉ (konfident Gustav Lustig), ŠVEJK NA FRONTĚ (pán), ŘINA (karbaník) PRACH A BROKY (nadlesní Šavrda), FALEŠNÁ KOČIČKA (pacient), LÁSKY KAČENKY STRNADOVÉ (manžel), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (dvojrole obávaného MUDr. Grünsteina a důstojníka v nemocnici), BLUDNÉ DUŠE (starý direktor), BABINSKÝ (hvozdenský hrabě), ANIČKO, VRAŤ SE! (sluha u Jiřího Landy), SEXTÁNKA (otec Stáni), DŮM ZTRACENÉHO ŠTĚSTÍ (porotce), BATALION (obstarožní svůdce), HŘÍCH (muž), TAKOVÝ JE ŽIVOT (kněz), HŘÍCHY LÁSKY (herec) a CHUDÁ HOLKA (vládní rada Kobler).

Do poloviny třicátých let se v českých zvukových snímcích předvedl jako advokát (PSOHLAVCI), vrchní policejní komisař (POSLEDNÍ BOHÉM), sportu se obávající příbuzný fotbalového fanouška Načeradce (MUŽI V OFFSIDU), občan (KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ), hejtman Šnábl (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), soudce (SŇATKOVÁ KANCELÁŘ), inspektor Zemské školní rady (PŘED MATURITOU), host v baru (PRÁVO NA HŘÍCH), přednosta poštovního oddělení (PÍSNIČKÁŘ), člen městské delegace (PENÍZE NEBO ŽIVOT), dvořan (LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE), houslista a kapelník (V TOM DOMEČKU POD EMAUZY), soused (U SNĚDENÉHO KRÁMU), lékař (V CIZÍM REVÍRU), host na recepci (POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE), smuteční host (SEDMÁ VELMOC), občan (REVIZOR), soused (POLSKÁ KREV), svatební host (MATKA KRÁČMERKA), host (VDAVKY NANYNKY KULICHOVY), soused (JEDNA Z MILIONU) a člen obecní rady (český a německý HRDINA JEDNÉ NOCI).


5.11.1870
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
3.11.1953
Praha, Československo
Josef Oliak csfd

Tajemství krveHaškovy povídky ze starého mocnářstvíPyšná princeznaCísařův pekař - Pekařův císařMordová rokleZvony z rákosuDaleká cestaKřížová trojkaZnamení kotvyČapkovy povídkyPrůlomPřísahaPrstýnekBláhový senExperimentMěstečko na dlaniJan CimburaNoční motýlPaličova dceraPantáta BezoušekRukavičkaZ českých mlýnůMadla zpívá EvropěMinulost Jany KosinovéPohádka májePoznej svého mužeDívka v modrémPaní Morálka kráčí městemSrdce v celofánuTeď zas myBoží mlýnyDucháček to zařídíLucernaDěvčátko z venkovaDůvod k rozvoduHlídač č. 47HordubalovéJan VýravaKariéra matky LízalkyLáska a lidéMravnost nade všeOtec Kondelík a ženich VejvaraRozvod paní EvySvět patří námVýdělečné ženyPáter VojtěchTvoje srdce inkognitoHrdina jedné nociHrdina jedné noci (německá verze)Jedna z milionuVdavky Nanynky KulichovyMatka KráčmerkaPokušení paní AntoniePolská krevV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Jindra, hraběnka OstrovínováRevizorSedmá velmoc


Aktualizace osobnostního profilu Josef Oliak: 15.3. 2024 22:00