Arnošta Záhoříková 145 let


Arnošta Záhoříková se narodila 12. ledna 1879 v Brně. Jejím mladším bratrem byl herec a divadelní režisér Vojtěch (Vojta) Záhořík (1881 – 1957). Oba sourozenci si spolu zahráli i na divadelních prknech a před filmovými kamerami. Arnošta začínala nejprve jako herečka u různých divadelních kočovných společností. V letech 1915 – 1935 získávala a využívala herecké zkušenosti na prknech Městského divadla na Kladně.

Po téměř dvacetiletém období prožitém v ústraní a na odpočinku se jako hostující herečka na divadelní jeviště vrátila. Zásluhou bratra (který zde byl v řádném angažmá) vystupovala na sklonku života jako host v letech 1954 – 1956 v Městském oblastním divadle v Kolíně. Zpočátku Arnošta Záhoříková hrála mladé milovnice a dívčí úlohy, později se přehrála do silných hrdinek a matek, nakonec dráhu uzavřela postavami babiček a starých žen.

Vystupovala v českém i světovém klasickém a moderním repertoáru, ve kterém ztělesňovala titulní i menší úlohy všech různých profesí, stavů, dějinných epoch a charakterů. Často ale představovala silné a robustné venkovské a lidové postavy, jež musejí snášet tíhu osudu a bojovat s ním, často ho jen pokorně přijímat.

V Kolíně se představila jako Paní řídící ve hře „Tak žil a hrál nám Kmoch“ (její bratr zde sehrál postavu Jakuba Kmocha) v režii Jiřího Koldovského, Stařenka Buryjovka v dramatu Gabriely Preissové „Její pastorkyňa (bratr představoval Stárka) za režie Pavla Rímského, Anna – Marie v „Noře“ Henrika Ibsena a pod režií Jiřího Budínského (bratr jako Doktor Rank) a jako Archipovna v Kornejčukově hře „Platon Krečet“ režiséra Čestmíra Kováře (zde již bratr nehrál).


12.1.1879
Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
Arnošta Záhoříková csfd

Mlynář a jeho dítěKam s ním?BabičkaKříž u potokaSázka o hubičkuUkřižovanáMelchiad KolomanČervená Karkulka


Aktualizace osobnostního profilu Arnošta Záhoříková: 27.3. 2024 01:58