Rudolf Stahl (1903 - 1956)


Rudolf Stahl starší se narodil 1. března 1903 nejspíše v Praze. Do českého filmu vstoupil na začátku 20. let v pomocných funkcích. Zároveň se z něho v letech 1920 – 1936 stal celkem využívaný herecký epizodkář ve více jak dvaceti němých a deseti zvukových snímcích.

Ve druhé polovině let 20. byl ještě tanečníkem (KREUTZEROVA SONÁTA), drábem (BLUDNÉ DUŠE), detektivem (MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNÍKA, ZNÁMOSTI Z ULICE), kostelníkem (V PANSKÉM STAVU), rekrutem (ŽIVOTEM VEDLA JE LÁSKA), advokátem (V BLOUZNĚNÍ) a asistentem (HŘÍCHY LÁSKY).

Ve zvukovém období 30. let se objevil ve filmech ON A JEHO SESTRA (zaměstnanec divadla), MILÁČEK PLUKU (voják), SESTRA ANGELIKA (vězeňský dozorce), PÍSNIČKÁŘ (listonoš), PÍSEŇ O VELIKÉ LÁSCE (vesničan), S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI (asistent režie), HEJ – RUP! (strážník), HRDINA JEDNÉ NOCI (zvukař), ŠVADLENKA (novinář) a SRDCE V SOUMRAKU (dělník v továrně).

Po krátké zkušenosti pomocného režiséra u komedie Václava Binovce PEPINA REJHOLCOVÁ (1932) se v rozmezí let 1931 – 1941 začal Rudolf Stahl čím dál tím více objevovat v titulcích filmů jako asistent režie.


1.3.1903
Rakousko-Uhersko
5.11.1956
Praha, Československo
Rudolf Stahl csfd

Blednoucí romanceSrdce v soumrakuŠvadlenkaHrdina jedné nociHej-rup!S vyloučením veřejnostiPíseň o velké láscePísničkářSestra AngelikaMiláček plukuOn a jeho sestraHříchy láskyZnámosti z uliceŽivotem vedla je láskaDům ztraceného štěstíMilenky starého kriminálníkaV panském stavuBludné dušeKreutzerova sonátaKarel Havlíček BorovskýSyn horVdavky Nanynky KulichovyPoslední píseňBuď připraven!Závěť podivínovaDrvoštěpMaharadžovo potěšeníPoslední polibekVenoušek a StázičkaKříž u potokaTam na horáchV blouznění


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Stahl: 10.3. 2024 19:22