Otto Zahrádka (1882 - 1939)


Otto Zahrádka se narodil 20. února 1882 v obci Samšina u Jičína. O jeho životě a osudech není nic známo, vyučil se holičem a tomuto řemeslu se krátce věnoval. Herecké zkušenosti získal v Městském divadle na Vinohradech (Divadlo na Vinohradech) a také v Rokoku. Avšak už v 10. letech ho okouzlila kinematografie, které (té české) se cele výhradně věnoval od roku 1922 prakticky až do konce života.

Jednalo se tedy v této dovednosti o předchůdce Vlasty Buriana či Antonína Jedličky. Ve filmu debutoval už roku 1910 a Otto Zahrádka patří tedy mezi první české filmové herce, průkopníky a pionýry. Ve filmu JARNÍ SEN STARÉHO MLÁDENCE / SEN STARÉHO MLÁDENCE (1910) režiséra Josefa Křičenského se představil jako strýc lesník.

O dvanáct let později se začal před filmovou kamerou objevovat celkem pravidelně, nejprve byl maďarským násilníkem Zoltánem v nedochovaném filmu Jana Justa – Rozvody KORYATOVIČ / ZAČAROVANÝ KLÍČEK KARPATSKÝ (1922), mužem ve Fialových KŘIŽOVATKÁCH / NA KŘIŽOVATKÁCH ŽIVOTA (1922), které jsou nedochované, a správcem Benderem ve Speergerově a Rovenského TULÁKOVĚ SRDCI / OSUDY SCHOVANKY (1922). Do filmu se vrátil o tři roky později.

V němém období pokračoval v letech 1925 – 1929 jako otec Lilinky (DO PANSKÉHO STAVU), kníže Alfred Windischgrätz (JOSEF KAJETÁN TYL a KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ), správce panství (SYN HOR), zupák Kabrna (ŠEST MUŠKETÝRŮ), pan baron Petr Vlnecký z Vlenec (VÁLEČNÉ TAJNOSTI PRAŽSKÉ), císařský prokurátor (PRAŽSKÝ KAT), Čechoameričan George Light (PRAMEN LÁSKY), pokoutný agent (STÍN VE SVĚTLE), soused Matěje (BOŽÍ MLÝNY), hejtman (LORETÁNSKÉ ZVONKY), v příběhu druhá hlavní postava majora Kaluži (PLUKOVNÍK ŠVEC), otec Bartoloměj Pelikán (STARÝ HŘÍCH), kníže Radslav Zlický (SVATÝ VÁCLAV) a jako otec Kláry (VARHANÍK U SV. VÍTA).


20.2.1882
Praha, Rakousko-Uhersko
25.2.1939
Praha, Československo
Otto Zahrádka csfd

Boží mlýnyJánošíkExekutor v kabaretuMadla z cihelnyZatykač Z - 48Lelíček ve službách Sherlocka HolmesePrávo na hříchPísničkářAféra plukovníka RedlaKarel Havlíček BorovskýPoslední bohémPsohlavciSkalní ševciFidlovačkaČerné oči, proč pláčete...?Boží mlýnyLoretánské zvonkyPlukovník ŠvecStarý hříchSvatý VáclavVarhaník u sv. VítaLáska kvete v každém věkuTvrdohlavý JuraPražský katVálečné tajnosti pražskéDo panského stavuJosef Kajetán TylKarel Havlíček BorovskýSyn horŠest mušketýrůKoryatovičKřižovatkyTulákovo srdceJarní sen starého mládence


Aktualizace osobnostního profilu Otto Zahrádka: 3.11. 2023 04:16