Mary Jansová (1897 - 1975)


Mary (Marie) Jansová se narodila 16. června 1897 v Praze. Ve firmě svého otce se záhy vyučila fotografování, a díky tomu se dostala k filmu (ve firmě svého otce působila i ve dvacátých a na začátku třicátých let). Navštěvovala hereckou školu R. E. Branalda. Cenné herecké hodiny na této škole jí dával operetní zpěvák Richard Baláš (od roku 1919). Pro historie československé kinematografie byla však předurčena jako temperamentní milovnice.

Hrála hrdinky, milovnice a mladá děvčata: cikánka ve Slavínského nedochovaném snímku CIKÁN JŮRA (1922), cikánka Zorka v ČAROVNÝM OČÍCH (1923) Václava Kubáska, Jindra Jarýnová v Kubáskově JINDŘE, HRABĚNCE OSTROVÍNOVÉ (1924), Žofie Dražilová v dalším Kubáskově melodramatu DVOJÍ ŽIVOT (1924), Jiřina v dramatu DĚVČE Z HOR (1924), přítelkyně Olga Haidová v melodramatu SYN HOR (1925), žena Karla Havlíčka Borovského (Jan W. Speerger) Julie Sýkorová v životopisném filmu Karla Lamače a Theodora Pištěka KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ (1925), Lambertova (Jan W. Speerger) družka Anna Salfická v Lamačově komedii HRABĚNKA Z PODSKALÍ (1925), stenotypistka Julča Břežanská v PŘÍBĚHU JEDNOHO DNE (1926) režiséra M. J. Krňanského, Eliška v Kokeislově PRAMENU LÁSKY (1928) a další.

Ke konci dvacátých let nalezla uplatnění již jen v menších rolích manželek ve snímcích V PANSKÉM STAVU (paní Lilinka), KAINOVO ZNAMENÍ (paní Marie), ČERNÉ OČI, PROČ PLÁČETE...? (nemocná opilcova žena), číšnic v dramatech POHÁDKA MÁJE (číšnice Kudrnáček), POHORKSÁ VESNICE (číšnice Líza) a nebo selek DÍTĚ PERIFERIE (ovdovělá selka Žofka Svatošová).

Nástup zvuku jí však zhatil kariéru (stejně jako kolegům Janu W. Speergerovi, Jiřímu Hronovi, Anitě Janové, Bronislavě Livii, Jarmile Vackové aj.). S filmem přestala spolupracovat. Ale v roce 1933 opět natáčela pro firmu Melodyfilm a pod režijní taktovkou Josefa R. Engela film ROZMARY MLÁDÍ. Snímek měl zajímavý osud. Byl velmi dlouho ohlašován honosnou reklamou, ale pro nedostatek kapitálu nebyl nikdy dokončen. Po tomto neúspěchu Jansová na film definitivně zanevřela, již si v něm nezahrála a úplně stáhla se z veřejného života.


16.6.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
10.7.1975
Praha, Československo
Mary Jansová csfd

Blednoucí romanceRozmary mládíČerné oči, proč pláčete...?Mamičko, mámoKainovo znameníLáska kvete v každém věkuPohorská vesniceMatka Kráčmerka II.Pohádka májePříběh jednoho dneVdávala se jedna pannaVálečné tajnosti pražskéHraběnka z PodskalíKarel Havlíček BorovskýOhnivý drakSyn horDvojí životDěvče z horJindra, hraběnka OstrovínováČarovné očiCikán JůraSteeple ChaseKarnevalový pastelPomsta mořeĎáblův mlýnTitimekův náhrdelníkUtrpením ke slávěJak se u nás kdysi filmovaloNeříkej hochu, že máš mne rád


Aktualizace osobnostního profilu Mary Jansová: 1.11. 2023 20:09