Jindřich Lhoták (1887 - 2024)


Jeden z nejzáhadnějších herců, Jindřich Lhoták, se narodil 27. března roku 1887 Praze na Pankráci, Narodil se do lepší rodiny zlatníka Františka Lhotáka a jeho ženy Anny roz. Jelínkové. Měl ještě tři starší bratry a jednu mladší sestru.

Poprvé zavítal do filmových ateliérů v roce 1921, kdy si zahrál zavražděného dr. Karla Selína ve filmu Otrávené světlo. V roce 1922 si zahrál ve dvou filmech, ve filmu Komptoiristka vytvořil roli svůdce a ve filmu Křižovatky si zahrál psychiatra Hraského.

V roce 1923 natočil opět dva filmy, ve filmu Závěť podivínova mu připadla role Babala a ve filmu Problematický si zahrál Zdenka Folka. Po roční pauze si v roce 1925, zahrál epizodku šlechtice ve filmu Josef Kajetán Tyl. V následujícím roce si ve filmu Pohádka máje zahrál důstojníka a ve filmu Dar svatební noci (1926) vytvořil roli barona Oskara Winterberga, který je milencem hlavní hrdinky filmu.

V roce 1927 natočil svoje obvyklé dva filmy, v roce 1928 natočil čtyři. Ve filmu Haničko co s tebou bude? vytvořil roli strýce Františka, ve filmu Souboj lásky ho čekala hlavní role zamilovaného nadlesního Bernarda Bognara. V roce 1929 natočil dokonce pět filmů, kdy za zmínku stojí film Kamarádské manželství a jeho role továrníka Rubeše a film Hanba, kde si zahrál prezidenta soudu Lukase.


27.3.1887
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
11.4.2024
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Jindřich Lhoták csfd

Osada mladých snůNepočestná ženaČerné oči, proč pláčete...?HanbaKamarádské manželstvíPancéřové autoPlukovník ŠvecSvatý VáclavOsudné nociSouboj láskyZnámosti z uliceDvě oči, které nezklamouKrásná vyzvědačkaVe spárech upíraDar svatební nociPohádka májeJosef Kajetán TylProblematický gentlemanZávěť podivínovaKomptoiristkaKřižovatkyOtrávené světloDobří pomocníci


Aktualizace osobnostního profilu Jindřich Lhoták: 11.4. 2024 15:34