Robert Ford (1887 - 1949)


Robert Ford, vlastním jménem Robert Faltin, se narodil 5. března 1887 v Mladé Boleslavi. Někdy býval uváděn také jako Robert W. Ford. Jeho matkou byla herečka Hermína Fordová (1862 – 1937). Po studiu se začal se věnovat divadlu. Nejdříve hrál jako herec a zpěvák ve Vídni, Berlíně, Mnichově a Opavě.

Ford vynikal vysokou mužnou postavou, zvláštně zabarveným hlasem a zvláštní výslovností. Svým obličejem se hodil do rolí pánů z lepší společnosti a různých šlechticů. Uplatňoval se zejména v komediálních i konverzačních hrách a ve fraškách.

Pro svůj typ byl často obsazován do filmů, ale bohužel do malých rolí. Byl jedním z nejobsazovanějších herců třicátých let v Československu, hrál i v několika filmech ročně. Vystoupil v šestnácti němých a čtyřiceti osmi zvukových filmech.

V němém filmu debutoval v roce 1921 rolí Vlaha v dramatu POMSTA MOŘE. V tomto období hrál zajímavé role důstojníka štábu v životopisném dramatu KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ(1925) Theodora Pištěka a Karla Lamače, světáka Gustava Ryka ve Slavínského melodramatu SYN HOR (1925), ředitele závodu v Machatého komedii ŠVEJK V CIVILU (1927), hostinského v dramatu MLYNÁŘ A JEHO DÍTĚ (1928) režiséra Zeta Molase, hosta v baru v HANBĚ (1929), šenkýře ve filmu M. J. Krňanského STARÝ HŘÍCH (1929), sovětského komisaře Minikina v Innemannově válečném dramatu PLUKOVNÍK ŠVEC (1929) a hýřila v dramatu PASÁK HOLEK (1929) Hanse Tintnera.


5.3.1887
Mladá Boleslav, Čechy, Rakousko-Uhersko
22.7.1949
Praha, Československo
Robert Ford csfd

Bláhové děvčeBílá vránaSlečna matinkaSvatební cestaDůvod k rozvoduLáska a lidéNaše XI.Světlo jeho očíTři muži ve sněhuUličniceVzdušné torpédo 48...a život jde dál...Barbora řádíBezdětnáHrdina jedné nociHrdina jedné noci (německá verze)Jedenácté přikázáníJedna z milionuKlub tříKoho jsem včera líbal?Studentská mámaGrandhotel NevadaMarijka nevěrniceNa růžích ustlánoTři kroky od tělaZlatá KateřinaDiagnosa XMadla z cihelnyOkénkoPobočník Jeho VýsostiPobočník Jeho Výsosti (německá verze)Skřivánčí píseňSrdce za písničkuSvítáníV tom domečku pod EmauzyŘekaŽivot je pesAnton Špelec, ostrostřelecDěvčátko, neříkej ne!Lelíček ve službách Sherlocka HolmesePísničkářSestra AngelikaKarel Havlíček BorovskýMuži v offsiduOn a jeho sestraSvět bez hranicTřetí rotaC. a k. polní maršálekC. a k. polní maršálek (německá verze)FidlovačkaLidé v bouřiHanbaPasák holekPlukovník ŠvecStarý hříchDva pekelné dnyMlynář a jeho dítěPohorská vesniceSouboj láskyŽivotem vedla je láska


Aktualizace osobnostního profilu Robert Ford: 11.11. 2023 00:50