John Mills (1908 - 2005)


“Jedna z nejšťastnějších věcí, která mne kdy v životě potkala, byla ona šílená touha stát se hercem. Nevzpomínám si, že bych chtěl někdy dělat něco jiného.”

Herectví ho brzy zcela pohltilo, filmovým debutem pro něj byla komedie THE MIDSHIPMAID (1932). Mills si natáčení vychutnával, bral ho spíše jako výzvu a cestu ke slávě, než prostředek obživy, jak na film tehdy pohlíželi jeho kolegové (Laurence Olivier). Už před válkou se zapsal řadou “důstojnických” rolí a po boku oskarového Roberta Donata a Greer Garsonové se zhostil postavy Colleyho v úspěšném americkém dramatu SBOHEM, PANE CHIPS (1939). Nabídky Hollywoodu však odmítl a vrátil se do Evropy, kde hned v září 1939, po vypuknutí 2. světové války, narukoval do armády. Sloužil u Královského dělostřelectva a dosáhl hodnosti podporučíka. V roce 1941 byl pak ze zdravotních důvodů (duodenální vřed) ze služby propuštěn.

Zazářil v klasickém válečném dramatu svého mentora a přítele Noela Cowarda MOŘE NÁŠ OSUD (1942, spolurežie D. Lean), vedle Alece Guinnesse ztvárnil roli Pipa v Leanově zdařilé adaptaci NADĚJNÉ VYHLÍDKY (1946), následované rolemi pravých britských hrdinů, jako byl například kapitán Scott v dramatu BOJ O JIŽNÍ TOČNU (1948). Později to byly mnohem komplexnější postavy: emocemi zmítaný plukovník Barrow z TUNES OF GLORY (1960), filmu, který vždy označoval za svůj nejmilejší (role byla původně určena Alecu Guinnessovi, ten se ale rozhodl pro nablýskanější roli plukovníkova trýznitele - navzdory tomu, že šlo o dva nejvýznamnější britské herce své generace, objevili se spolu pouze ve dvou filmech) a dále to byl polní maršál Haig v muzikálové satiře JAKÁ TO ROZKOŠNÁ VÁLKA! (1969). Byly to však filmy z válečné éry, které z něj učinily “novátorskou” anglickou hvězdu: WE DIVE AT DAWN (1943), LONDÝNSKÁ ULIČKA (1945) a THE WAY TO THE STARS (1945).

Během následujícího desetiletí ve “válečném” stylu pokračoval: THE COLDITZ STORY (1955), NAD NÁMI VLNY (1955) a ICE-COLD IN ALEX (1958). K dalším jeho významnějším filmům patří THE ROCKING HORSE WINNER (1949), VOJNA A MÍR (1956) Kinga Vidora, THE CHALK GARDEN (1964) s Deborah Kerrovou, KRÁL KRYSA (1965), komedie NESPRÁVNÁ TRUHLA (1966), romantický snímek LADY CAROLINE LAMB (1972), MLADÝ WINSTON (1972) s řadou známých herců a Kramerovo drama DRSNÁ OKLAHOMA (1973) s Faye Dunaway. S dcerou Hayley si zahrál mimojiné v krimi KORUNNÍ SVĚDEK (1959). Na svém kontě má více než 120 filmů a ztvárnil údajně více “vojáků” než jakákoli jiná hvězda. V sezóně 1961-62 byl Mills k vidění na Broadwayi v hlavní roli Rattiganova dramatu "Ross," za kterou byl nominován na cenu Tony pro “nejlepšího herce.” Na Broadway se pak vrátil ještě v roce 1987 jako Alfred Doolittle z Shawova “Pygmalionu.”


22.2.1908
North Elmham, Hrabství Norfolk, England, Velká Británie
23.4.2005
Denham, hrabství Buckingham, England, Velká Británie
John Mills csfd

Rozverná mládežThe Gentleman ThiefForty Years On Coronation StreetCatsMr. Bean: Největší filmová katastrofaHamletGroteskaAudience with Bob Monkhouse, AnVraždit je snadnéHarnessing PeacocksThe Big FreezeFrankensteinNoc liškyCesta kolem světa za 80 dníDáma a zbojníkEnding UpSpit McPheeKdo je ta holkaKdyž vane vítrUdržet senSmysluplná vraždaMaska smrtiZámožná ženaSaharaGándhíSvítání ZulůThe Quatermass ConclusionDlouhý spánekDr. StrangeQuatermassThe Thirty-Nine StepsDes Teufels AdvokatFall In, the StarsTrial by CombatLidský faktorDrsná OklahomaLady Caroline LambMladý WinstonDulcimaAdam's WomanRyanova dceraBěž si a dováděj!Jaká to rozkošná válka!La morte non ha sessoLady HamiltonováAfrika - V texaském styluChukaNesprávná truhlaThe Family WayKrál KrysaOperace CrossbowThe Truth About SpringThe Chalk GardenL'affondamento della ValiantTiara TahitiPlameny v ulicíchThe Parent TrapThe Singer Not the SongMelodie slávySummer of the Seventeenth Doll


Aktualizace osobnostního profilu John Mills: 26.3. 2024 10:02