Bernard Lee (1908 - 1981)


Bernard Lee, anglický herec, se narodil v Londýně, navštěvoval Královskou akademii dramatických umění a během 30. let minulého století působil většinou na divadle. Po válce se už rozjíždí jeho úspěšná filmová kariéra, kdy vytváří různé postavy armádních seržantů, policejních detektivů nebo námořních důstojníků. Připomeňme „noirový“ thriller TŘETÍ MUŽ (1949), THE BLUE LAMP (1950), dobrodružně-romantické krimi BEAT THE DEVIL (1953) s Humphreyem Bogartem, s Gregory Peckem jej můžeme vidět ve válečném dramatu PURPUROVÁ PLÁŇ (1954), dále v námořním snímku BITVA U LA PLATA (1956), THE SPANISH GARDENER (1956), DUNKIRK (1958), WEB OF EVIDENCE (1959) a drama MLUVITI DO VĚTRU (1961). Detektivové byli jeho doménou a filmů, kde nějakého představuje, je více než tucet. Za zmínku stojí „Inspektor Meredith“ v sériích podle Edgara Wallace.

Většina diváků si jej ale pochopitelně spojuje s fenoménem „James Bond“ a postavou „M“ (tj. admirál Sir Miles Messervy, mimo „M“ je na plátně oslovován pouze jako „Admirál“ nebo „Miles“), popudlivého šéfa, který Bonda vysílá na určené mise. Postavu „M“, spolu s Lois Maxwell jako Moneypenny, ztvárnil také ve francouzské komedii z roku 1975 POLIBKY Z HONG KONGU. Lee byl doprovázen Robertem Brownem, který ale ne vždy představoval tu samou postavu. Judi Dench, Leeova dobrá známá, se počínaje rokem 1995 ujala role zbrusu nové „M“ a v Bondových filmech, ve kterých vystupuje, můžeme sledovat některé odkazy na jejího předchůdce, jako je například olejomalba s Leeovým portrétem na skotském velitelství MI6 v bondovce JEDEN SVĚT NESTAČÍ (1999).

Bernard Lee účinkoval v prvních jedenácti bondovkách, od první s Seanem Connerym - Dr. NO (1962), po „moorovku“ MOONRAKER (1979). Ve filmu VE SLUŽBÁCH JEJÍHO VELIČENSTVA si Lee pádem do plotu způsobil otevřené poranění nohy. Jelikož nebyl k ruce lékař, ránu mu zašil místní veterinář. Zranění mu způsobil tehdejší Bondův představitel George Lazenby, když se kolem něj motal na koni. Spolu s Desmondem Llewelynem (Bondův „Q“) jsou jedinými herci v sérii, kteří neodešli do penze respektive nebyli ze svých rolí propuštěni. Jejich role „M“ a „Q“ byly znovuobsazeny jen kvůli smrti svých představitelů. V lednu 1981, během příprav k natáčení filmu JEN PRO TVÉ OČI, podlehl Lee po těžkém boji rakovině žaludku Z úcty k němu nebyl pro roli „M“ vybrán nový představitel, ve filmu byly jeho pravomoci přesunuty na ministra obrany a Billa Tannera, M-ova náčelníka štábu.


10.1.1908
Londýn, England, Velká Británie
16.1.1981
Londýn, England, Velká Británie
Bernard Lee csfd

Dangerous Davies: The Last DetectiveMoonrakerVánoční koledaŠpion, který mě milovalBeauty and the BeastPolibky z HongkonguSchool for Scandal, TheFrankenstein and the Monster from HellMuž se zlatou zbraníPercyho možnostiMan Who Died Twice, TheŽít a nechat zemřítBěsnící měsícDiamanty jsou věčnéDulcimaNebezpečný bodKřížovkaPost MortemVe službách Jejího VeličenstvaJourney Into MidnightOperace Žiješ jenom dvakrátDům hrůzy doktora SchreckaLegend of Young Dick Turpin, TheMilostná dobrodružství Moll FlandersovéThe Man in a Looking GlassThunderballŠpión, který přišel z chladuGoldfingerRing of SpiesWho Was Maddox?Mít kam jítSaturday Night OutSrdečné pozdravy z RuskaTwo Left FeetDr. NoPokoj ve tvaru LThe BrainThe Share OutClue of the Silver Key, TheFury at Smugglers' BayMluviti do větruPartners in CrimeThe Secret PartnerClue of the Twisted Candle, TheCone of SilenceHněvivé tichoÚnosNebezpečí mezi námiPodvržený zločinDunkirkKlíčMuž nahořeNowhere to GoFire Down BelowNa druhou stranu mostuBitva u La PlataHigh FlightThe Spanish GardenerLoď, která zemřela hanbou


Aktualizace osobnostního profilu Bernard Lee: 18.3. 2024 14:33