Jiří Šesták 67 let


Narodil se 3.11.1956 v Českých Budějovicích. V letech 1972-76 studoval Střední zemědělskou školu a v roce 1976 nastoupil studium na DAMU v Praze obor herectví. Po absolvování divadelní fakulty v roce 1980 se vrátil na jih Čech, kde byl angažován do činohry Jihočeského divadla. V letech 1986-89 studoval ještě také externě dramaturgii na DAMU.

Přestože je od roku 2004 ředitelem divadla, po dobu celého svého působení je i aktivním hercem, který ztvárnil role nejrůznějšího charakteru. Jeho poslední význačnou úlohou byla postava spisovatele Michala v Zelenkově hře Očištění, která v roce 2011 obdržela Cenu Alfréda Radoka. Občas se objevuje i na filmových plátnech - například Jiří Menzel jej obsadil do svého snímku OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE, ve větší roli je jej pak možné vidět v nejnovějším Hřebejkově filmu NEVINNOST.

Jiří Šesták se věnuje i pedagogické činnosti na teologické a filozofické fakultě Jihočeské univerzity. V roce 1997 založil společnost GRADOS CB spol. s r.o., která vytváří pro studenty středních a vysokých škol vzdělávací projekty a odborné semináře z oblasti umění a filosofie. Společně se studenty založil v roce 2002 Studentské univerzitní divadlo – SUD, které pořádá přednášky, semináře, divadelní představení, literárně-poetické pořady, filmové projekce a výtvarné výstavy. Nově také vykonává funkci radního města České Budějovice.


3.11.1956
České Budějovice, Československo
Jiří Šesták csfd

LíbánkyNevinnostIndián a sestřičkaObsluhoval jsem anglického králeKouzelný šípO pyšném panovníkoviKrálův šašekMísto zločinu České BudějoviceSpecialistéMísto zločinu PlzeňHop nebo tropJak se vám líbíTři mušketýřiVenušánkovy příběhy ze Země děda Praděda


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Šesták: 5.11. 2023 04:25