Hans Otto Löwenstein (1881 - 1931)   † 49 let


Hans Otto Löwenstein, též jen Hans Otto, byl rakouský filmový režisér a producent. Narodil se do rodiny drážního úředníka Jakoba Löwensteina. Navštěvoval reálku v moravské Ostravě a poté vojenskou kadetku ve Vídni. V roce 1907 měl tento voják z povolání hodnost poručíka a sloužil u zeměbraneckého pěšího pluku č. 10 v Mladé Boleslavi. Vojenskou službu ukončil a začal vystupovat jako operní zpěvák a herec. Po seznámení se Saschou Kolowratem se roku 1911 dostal k filmu.

Roku 1921 režíroval film KAISER KARL. Löwenstein se k Habsburkům vrátil roku 1925 filmem LEIBFIAKER BRATFISCH. Josef Bratfisch byl skutečná osoba. Byl osobním kočím korunního prince Rudolfa a do dějin vstoupil, když vezl baronesu Mary Vetserovou na její poslední cestě na zámek Mayerling. Bratfisch byl původně populární zpěvák vídeňských šlágrů a příležitostný herec. Díky tomu získal později titul osobního kočího. Ze strany korunního prince šlo o mecenášské gesto, kde k titulu náležela penze. Löwenstein použil ve filmu scény ze svého předchozího, zakázaného filmu z roku 1919. V roce 1929 produkoval první rakouský zvukový film GESCHICHTEN AUS DER STEIERMARK. Tento film nebyl namluvený, s filmovým pásem byl synchronizovan pouze hudební doprovod. O rok později produkoval STUERMISCH DIE NACHT, zvukový film, jak jej známe dnes.

Jako průkopník zvukového filmu, dostal roku 1930 lukrativní pracovní nabídku z Berlína. Löwenstein, s jehož jménem je spojováno 41 filmů, byl v tu dobu již těžce nemocen. Nabídku odmítl, stáhl se do soukromí a asi půl roku poté, 8. května 1931 ve Vídni zemřel.


11.10.1881
Přívoz, Rakousko-Uhersko
8.5.1931
Vídeň, Wien, Rakousko
Hans Otto Löwenstein csfd

Franz LeharPražský Monte ChristoWem gehört meine Frau?Gefährdete MädchenGlück bei FrauenVeterán VotrubaDas Leben des BeethovenDie Beichte des FeldkuratenOberst RedlVagabonder i WienHříchy v manželstvíKiedy kobieta zdradza mezaMuß die Frau Mutter werden?Der Himmel voller GeigenDie Wienerstadt in Bild und LiedMenschen, Menschen san ma alle...!Das Spiel ist ausDer Lumpensammler von ParisDer Unbekannte aus RußlandKönige des HumorsO zázračném květuDer Schlüssel zur MachtKaiser KarlDer Herzog von ReichstadtDer Roman der Komtesse OrthKönigin DragaDas Geheimnis des WaldesDáma z baruDas mysteriöse VermächtnisLeibfiaker BratfischSněhová RůženkaSněhulka a sedm trpaslíkůDie TotenhandHotel TartarusKönig Menelaus im Kino


Aktualizace osobnostního profilu Hans Otto Löwenstein: 19.4. 2024 10:32