Gabriela Bártlová-Buddeusová (1909 - 1977)


Gabriela Bártlová – Buddeusová se narodila 27. března 1909 v Praze jako Gabriela Buddeusová. Byla uváděná též jako Ella nebo Ela Bártlová – Buddeusová. Už v jedenácti letech se poprvé zjevila před filmovými kamerami a o dva roky později už dokonce v dalších třech našich němých snímcích (po jménem Ella Buddeusová). Tyto příležitosti měly výrazný vliv na její pozdější rozhodnutí stát se herečkou. Za celou svou hereckou kariéru prošla až do odchodu na penzi řadou menších a větších, výrazných i nevýrazných pražských scén. Například Uranií, Švandovým divadlem na Smíchově, Divadlem Vlasty Buriana, Intimním divadlem a nebo Alhambrou. Přesto se její atraktivní tvář, vysoká postava a jasná charakterizace nejlépe uplatnily před filmovými kamerami (a nejvýrazněji v 50. a 60. letech).

Její atraktivní a noblesní zjev byl uplatňován převážně v historických a jiných kostýmních filmech. Už na začátku 50. let se představila ve filmech RACEK MÁ ZPOŽDĚNÍ (návštěvníkova manželka), TEMNO (žena na hostině), MIKOLÁŠ ALEŠ (Kodešová), PÍSNIČKA ZA GROŠ (prodavačka Mařenka), MLADÁ LÉTA (Frau Petrzilka), ANNA PROLETÁŘKA (dáma z Českého srdce), MĚSÍC NAD ŘEKOU (manželka abiturienta), KOMEDIANTI (návštěvnice cirkusu Luisa), KAVÁRNA NA HLAVNÍ TŘÍDĚ (žena v kavárně), JESTŘÁB KONTRA HRDLIČKA (služka Marie), EXPRES Z NORIMBERKA (žena na nádraží), JEŠTĚ SVATBA NEBYLA… (družstevnice), STŘÍBRNÝ VÍTR (žena v okně) a NEJLEPŠÍ ČLOVĚK (žena na schůzi).

V dalších epizodkách byla ženou ve Švédsku (Z MÉHO ŽIVOTA), paničkou (KAM S NÍM?), Rozsypalovou (RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM), pacientkou (ZLATÝ PAVOUK), ženou (VÁHAVÝ STŘELEC), sousedkou (ROBINSONKA), vesničankou (NEZLOB, KRISTINO), bytnou (SNADNÝ ŽIVOT), ženou na Klárově (TO BYLA NOC), pokladní (PADĚLEK), Aninkou (ÚTĚK ZE STÍNU), ženou v trolejbusu (TŘI PŘÁNÍ), paní průvodčí (O LIDECH A TRAMVAJÍCH), ženou v plavkách (ZPÍVAJÍCÍ PUDŘENKA), starší ošetřovatelkou (PRVNÍ LÁSKA), sousedkou (TAKOVÁ LÁSKA), družstevnicí Zemanovou (OSENÍ), cestující ve vlaku (ČERNÁ SOBOTA) a nebo zákaznicí (KOLIK SLOV STAČÍ LÁSCE?).

V 60. letech diváci Gabrielu Bártlovou – Buddeusovou uzřeli ve snímcích KDE ŘEKY MAJÍ SLUNCE (host na svatbě), KOHOUT PLAŠÍ SMRT (prodavačka Věrka), KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (účastnice seance), KDE ALIBI NESTAČÍ (Fikejzlová), FLORIÁN (turistka), TCHYNĚ (žena s gumovými hračkami), MÁTE DOMA LVA? (Bílá paní), TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNĚ! (správcová), DVANÁCT (herečka), MÍSTENKA BEZ NÁVRATU (ošetřovatelka), 5 MILIONŮ SVĚDKŮ (servírka v bufetu), VOLEJTE MARTINA (okradená mlékařka), ZTRACENÁ TVÁŘ (slečna z vykřičeného domu), VRAŽDA PO NAŠEM (úřednice), TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ (žena na pouti) a „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (dáma v salonu krásy).


27.3.1909
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
18.12.1977
Praha, Československo
Gabriela Bártlová-Buddeusová csfd

Smrt na černo„Pane, vy jste vdova!“Ta naše písnička českáVražda po našem5 milionů svědkůVolejte MartinaZtracená tvářDvanáctMístenka bez návratuTáto, sežeň štěně!Máte doma lva?Začít znovaFloriánKaždá koruna dobráKde alibi nestačíKde řeky mají slunceKohout plaší smrtKolik slov stačí lásce?OseníČerná sobotaPrvní partaTaková láskaZpívající pudřenkaTři přáníÚtěk ze stínuPadělekSnadný životTo byla nocNezlob, KristinoRobinsonkaVáhavý střelecZlatý pavoukKam s ním?Rudá záře nad KladnemZ mého životaJeště svatba nebyla...Nejlepší člověkOseníStříbrný vítrExpres z NorimberkaJestřáb kontra HrdličkaKavárna na hlavní tříděKomediantiMěsíc nad řekouAnna proletářkaMladá létaPísnička za grošMikoláš AlešRacek má zpožděníTemnoČekankyDejte se omladitMrtví žijíVenoušek a StázičkaOdplataTchyněO lidech a tramvajích


Aktualizace osobnostního profilu Gabriela Bártlová-Buddeusová: 15.3. 2024 12:48