Edward D. Wood Jr. (1924 - 1978)


"Jestli mě chcete poznat, podívejte se na film Glen or Glenda, to jsem já, to je můj příběh, ale Plan 9 je moje hrdost, moje radost. Použili jsme tam kryty na kola od Cadillaců jako létající talíře." – Ed Wood

Woodova posmrtná sláva začala dva roky po jeho smrti, kdy byl oceněn cenou Golden Turkey jako nejhorší režisér všech dob. Dnes je obecně respektován filmovými znalci a historiky, ne pro svůj talent, který je často zpochybňován, ale pro svou zřejmou horlivost a upřímnou lásku k filmům. Absence filmařských schopností mu i jeho filmům vynesla nálepku "kultovní". Některé z jeho filmů byly zesměšněny v populární televizní sérii MYSTERY SCIENCE THEATER 3000, která tím pádem ještě více zpopularizovala Woodovo dílo.

Woodův otec Edward, Sr. pracoval pro americkou poštu. Jeho rodina často cestovala Amerikou za prací, až se nakonec usadila v Poughkeepsie ve státě New York, kde se Ed Wood, Jr. narodil. V dětství se malý Ed zajímal uměním a pulp fikcí. Sbíral comicsy, pulp magazíny a zbožňoval filmy, většinou westerny a všechny, které se zabývaly okultismem. Nakonec byl tak posedlý filmem, že často chodil za školu, aby se mohl dívat na snímky v místním biografu. Říká se, že Woodova matka Lilian vždycky chtěla holčičku, a proto někdy oblékala malého Eda do dívčích šatů. Někteří se domnívají, že právě zde můžeme nalézt původ Woodových transvestitních tendencí. Jednou z jeho prvních prací byl uvaděč v biografu, ačkoliv rovněž zpíval a hrál na bubny v místní rockově/country kapele. Později vedl zpívající kvartet nazvaný Eddie Wood's Little Splinters. Wood se také učil hrát na různé smyčcové nástroje. Ed dostal svoji první filmovou kameru (Kodak City Special) ke svým sedmnáctým narozeninám. Jednou z prvních věcí, které natočil bylo zřícení letedla v okolí jeho domu, kousek, na který byl nekonečně hrdý. Jako nesmírně patriotický chlapec, Ed se zapsal v sedmnácti do amerického námořnictva, pár měsíců po událostech v Pearl Harboru. Zúčastnil se mnoha bojů a stal se válečným hrdinou. Wood tvrdil, že se účastnil bitvy o Guadalcanal, zatímco měl tajně oblečenou podprsenku a kalhotky.

Po válce odešel z Marines a přidal se k pouťovým umělcům. V boji s japonskými vojáky ztratil několik zubů a měl těžce zraněnou nohu, to když ho zasáhly kulky z kulometu. To, spolu s jeho osobními fetiši a hereckým nadáním z něho dělalo perfektního kandidáta pro freakshow. Wood hrál různé podivíny a také polo-muže-polo-ženu. Dalšími neřestmi Eda Wooda byly lehké drogy, alkohol a sex. Respektoval ženy a byl zcela věrný svým přítelkyním (nejznámější je Dolores Fuller) a později své ženě Kathy O'Hara, i když byl Ed v mládí známým sukničkářem.


10.10.1924
Poughkeepsie, New York, USA
10.12.1978
Severní Hollywood, Los Angeles, California, USA
Edward D. Wood Jr. csfd

Plan 9I Woke Up Early the Day I DiedTake It Out In Trade: The OuttakesGlen or Glenda?HellbornPlan 69 from Outer SpaceThe Beach BunniesFive Loose WomenThe Cocktail HostessesDrop Out WifeThe Class ReunionThe Snow BunniesThe Young MarriedsNecromania: A Tale of Weird LoveThe UndergraduateExcitedTake It Out in TradeGun RunnersOne Million AC/DCOperation RedlightThe Love FeastOrgie mrtvýchShotgun WeddingMarried Too YoungThe Sinister UrgeNight of the GhoulsPlán 9Revenge of the VirginsThe Bride and the BeastThe Violent YearsNevěsta monstraJail BaitGlen, nebo GlendaCrossroads of LaredoFinal CurtainThe Night the Banshee CriedBootsCrossroad Avenger: The Adventures of the Tucson KidThe Sun Was SettingNympho CyclerThe Only House in TownTrick Shooting with Kenne DuncanCriswell Predicts


Aktualizace osobnostního profilu Edward D. Wood Jr.: 3.3. 2024 02:00