Béďa Pražský (1914 - 1975)


Béďa Pražský se narodil po jménem Bedřich Barton 15. června 1914 v Praze. Byl psáván taktéž jako Béďa Pražský – Bardon. Záhy jeho otec zemřel a kromě ovdovělé matky ho začal vychovávat známý a celkem úspěšný filmový, divadelní a rozhlasový režisér, herec, filmový scenárista a pracovník Přemysl Pražský (1893 – 1964).

Ve filmech Přemysla Pražského se poprvé Béďa Pražský objevil krátce po vzniku Československa a ještě v němé éře jako syn herce Milana Dumavského (Vladimír Slavínský) ve Slavínského a Pražského melodramatu LÁSKA JE UTRPENÍM (1919), film, v němž Vladimír Slavínský provedl jeden ze svých kousků – vylezl zvenku po železné konstrukci až na vrchol Petřínské rozhledny v Praze, se ale až do dnešních dnů nedochoval.

O rok později byl synkem tkalce (Vojtěch Záhořík) Petrem v dramatu režiséra Vladimíra Slavínského SNĚŽENKY / DVA ROMÁNY (1920) s Ninou Laušmanovou, Antonínem Hronem, Vladimírem Slavínským a Přemyslem Pražským v titulních úlohách. Rok 1920 dokončil teprve šestiletý Béďa Pražský úložkou malého chlapce v dnes už také ztraceném melodramatickém snímku DVĚ MATKY (1920) pod scénářem a za režie svého otčíma.

Ještě jednou ho též využil režisér Vladimír Slavínský, když byl malým Mirkem a v jeho známém napínavém melodramatu z automobilového prostředí s Milošem Vávrou, Eduardem Ševčíkem, Přemyslem Pražským, Janem W. Speergerem a Karlem Fialou O VELKOU CENU / ZÁVOD O ŽIVOT (1922). Snímek je dodnes cenný svými autentickými záběry ze závodu Zbraslav – Jíloviště. Béďa Pražský se pomalu stával oblíbeným u filmového publika a celkem často i u novinářů.


15.6.1914
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
6.8.1975
Praha, Československo
Béďa Pražský csfd

Dům na předměstíU snědeného krámuŽivot je pesVendelínův očistec a rájPražské švadlenkyPepánek NezdaraO velkou cenuDvě matkySněženkyLáska je utrpením


Aktualizace osobnostního profilu Béďa Pražský: 10.11. 2023 11:46